6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ősszel a választási kampány, tavasszal pedig az Európai Parlamenti választások indokoltak a szokottnál rövidebb ülésszakot az Országgyűlésben. Ennek eredménye, hogy összesítésünk szerint az elmúlt évek legkevesebb munkanapját töltik a képviselők a parlamentben plenáris üléseken. Ez alapján pedig elképesztő összeget keresnek napi szinten a honatyák.

Hagyományos menetrend alapján ezen a héten kellene elkezdődnie a parlament őszi ülésszakának, ám mint azt korábban megírtuk, a magyar országgyűlés legközelebb majd csak október 21-én, az önkormányzati választások után ülésezhet először a Magyar Nemzet információi szerint. A kampányidőszak miatt a Fidesz ugyanis azt szorgalmazta, hogy addig Kövér László már ne hívja össze az országgyűlést a nyár végeztével. Az elmúlt évek tendenciái alapján ez azt jelenti, hogy egy egész őszi hónap kiesik a parlamenti munkából, jellemzően ugyanis a nyári szünet után először szeptember közepén ül össze a parlament.

Hasonló rendkívüli szünet volt tavasszal az EP-választások miatt, akkor április elejétől május végéig nem ülésezett az országgyűlés. Május 17-én ugyan beiktattak ellenzéki kezdeményezésre egy rendkívüli ülést, amin a fideszes képviselők nem képviseltették magukat és érdemi döntés nem is született.

Mindezek eredményeként mintegy 5 hónapot dolgoznak idén a parlamenti képviselők. Cikkünk megírásának napjáig 32 plenáris ülés volt a parlament honlapja szerint, és ha a tavalyi év október 21.-e utáni ülésekből indulunk ki, akkor még 19 ülésnapra készülhetnek a képviselők. Ennek eredményeként kapott 51 ülésnap az elmúlt évek legalacsonyabb száma, igaz, 2019 szoros holtversenyben lehet 2018-cal, amikor az országgyűlési választások és az új kormány megalakulása miatt volt extra rövid a tavaszi ülésszak. Ebben az évben 56 napon üléseztek a képviselők. 2017-ben viszont - amikor semmilyen választás nem zajlott - 68, 2016-ban 72, 2015-ben pedig 82 alkalommal gyűltek össze az ország vezetői az Parlament épületében.

Nyilván erős túlzás lenne azt állítani, hogy a választott országgyűlési képviselők 51 napnál többet ne dolgoznának. Részben sokan valamilyen bizottság tagjaként is feltűnnek, a bizottsági ülések pedig a plenáris ülésektől eltérő napokon vannak. Részben pedig egy képviselő optimális esetben a választókerületében is aktívan tevékenykedik. Az elvégzett munka mennyisége mégis legjobban a parlamenti munkavégzésben érhető tetten. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azonban a képviselőknek nem is az a dolguk, hogy bent üljenek a parlamentben. Mint azt korábban egy kérdésükre elmondta:

"Ha valaki azt gondolja, hogy egy országgyűlési képviselőnek az a legfontosabb feladata, hogy bent üljön a parlamentben, akkor ez szerintem egy rossz és téves felfogás. Természetesen fontos és elengedhetetlen, hogy a parlament munkájában vegyen részt, a bizottsági üléseken legyen jelen, és hogyha olyan törvényjavaslatot tárgyalnak, amelyben az ő szakbizottsága érintett, akkor aktívan vegyen részt a parlamenti munkában. Ezzel az elvárással egyetértek."

A ritka rövid ülésszak miatt mi mégis kíváncsiak voltunk arra, hogy a képviselők napi szinten milyen fizetésért képviseltetik magukat és a választókerületüket a plenáris üléseken, vagy épp maradnak távol attól.

Kevesebb ülés, több fizetés

Leegyszerűsítve így is összefoglalhatnánk a lényeget, ám ennél sokkal érdekesebb a számításunk eredményeként kapott napi fizetés. Miközben egy teljes munkaidőben robotoló alkalmazott idén 250 munkanapot tölt el a munkahely, addig a képviselőkről a plenáris ülések száma alapján 51-ről beszélhetünk. Ám míg az egyszerű munkás bruttó fizetése a 400 ezer forintot sem éri el, addig a képviselők ennél 2,5-szer többet, 989 700 forintot kapnak alapesetben. Ez persze ennél magasabb is lehet a bizottságokban betöltött tisztségek függvényében.

 • A frakcióvezetők bruttó 1 979 400 forintos fizetést kapnak,
 • a házelnök bruttó 2 672 190 forintért látja el tisztségét,
 • egy államtitkár, aki képviselőként is jelen van 1 296 300 forintot kap előbbi tisztsége miatt, ami mellé jön még a majd' egymilliós képviselői fizetés,
 • a parlamentben képviselőként is helyet foglaló miniszterek pedig 1 979 400 forintot plusz a képviselői juttatást kapják jussul.

Míg az idei első hét hónap alapján regisztrált átlagos bruttó bér 359 464 forint. Évesítve a teljes munkaidőben dolgozó alkalmazott valamivel több mint 4,3 millió forintért végzi a munkáját, egy képviselő majdnem 12 millióért, a frakcióvezető 23 millióért, egy miniszter pedig 36 millió forintért.

Ezeket az évesített kereseteket osztjuk le a munkanapok számával, mely a parlamenti patkóban "dolgozók" esetében 51, a mezei munkásnál pedig 250 nap. A kapott különbségek egészen megdöbbentőek.

Egy átlagbérért dolgozó foglalkoztatott napi 17 254 forintért végzi el a munkáját, amiből nettóban 11 474 forintot vihet haza. Egy képviselő képzeletbeli bérlapján napi bruttó 232 871 forint szerepelhet, amiből mindenféle kedvezmény érvényesítése nélkül 154 859 forintot tud hazavinni.

Ez a napi összeg csak még magasabb lesz, ha frakcióvezetőről, házelnökről, vagy olyan államtitkárról, miniszterről beszélünk, akinek a parlamentben is megvan a helye. Számításaink szerint

 • a frakcióvezetők bruttó 465 741 forintot keresnek ülésnaponként idén, ebből 309 718-at vihetnek haza, ami több mint az országos átlagnettó,
 • a házelnök 628 751 forintot (nettó 418 119-et),
 • az államtitkár, aki képviselő is, 537 882-et (nettó 357 692-t),
 • a miniszter, aki egyben képviselő is, bruttó napi 698 612 forintot kap munkájáért. Ebből 464 577 forintot visz haza naponta.

250 munkanappal is brutális különbségek vannak

Tételezzük fel, hogy a parlamenti képviselőknél is összejön idei évre a 250 munkanap, amivel ha leosztjuk a parlamenti béreket, szintén tetemes különbségeket kapunk eredményként. Az önmagában a képviselői juttatásokat szabályozó törvényből kifolyólag nem váratlan eredmény, hogy egy egyéb tisztség nélküli parlamenti honatya napi bruttó keresete, 2,7-szerese a piaci szférában dolgozó átlagbérének - napi 47 506 forint szemben a 17 254-gyel. A törvény értelmében ugyanis a képviselők alapbére a mindenkori nemzetgazdasági átlagos bruttó bér háromszorosa, ezt a különböző bizottsági szerepek, tisztségek meghatározott szorzókon keresztül növelik.

 • Egy frakcióvezető már jóval többért, napi bruttó 95 011 forintért végzi el a feladatát,
 • a házelnök 128 265 forintot keresne naponta, ha annyit dolgozna, mint egy mezei teljes munkaidős alkalmazott,
 • a képviselőként is dolgozó államtitkár napi 109 728 forint bért tudhat magának,
 • az a miniszter pedig, aki képviselő is egyben, napi 142 517 forintos bérért dolgozik (94 744-et vihetne haza egy munkanapján), ami 8,2-szer magasabb a piaci szférában dolgozó alkalmazott juttatásánál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!