2019. június 5. 05:30

Az önkormányzati választások miatt később kezdődhet az őszi ülésszak.

A 2020-as költségvetés parlamenti benyújtása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Kövér László házelnök ismertette a tavaszi ülésszakból hátralévő idő menetrendjét. Elmondta, hogy a költségvetés parlamenti általános vitája június 19-én kezdődik, majd a zárószavazásra július 12-én kerül sor.

Október közepéig tarthat a nyári szünet Október közepéig tarthat a nyári szünet

Ezt követően a képviselők nyári szabadságra vonulnak, de hogy ez meddig tart, arra Kövér László nem tudott válaszolni. Mint mondta, egyelőre nincs időpontja az őszi ülésszak kezdetének, amelyet az önkormányzati választás ideje is meghatároz.

A házelnök szavai alapján nem kizárt, hogy a képviselők leghamarabb valamikor ősz derekán, októberben kezdik meg az ülésszakot. Választások előtt ugyanis leáll a parlamenti munka, a pártok a kampányra koncentrálnak. Ez történt most tavasszal is, az EP-választás előtt: az utolsó parlamenti ülésnapra április másodikán került sor, majd a május 26.-i EP-választást követően, május 27.-én ült őssze újra a parlament (a köztes időben volt ugyan egy rendkívüli ülésnap, május 17.-én, de azt az ellenzék kezdeményezte a kilakoltatásról).

Vagyis szűk két hónapon keresztül nem folyt munka az Országház falai között. Amennyiben hasonló hosszúságú időt veszünk figyelembe az őszi önkormányzati választások kapcsán, akkor azt kapjuk, hogy az első ülésnapra csak valamikor október második felében kerülhet sor. Normál esetben ugyan szeptember legelején elkezdődne a munka, de ezt most, a választás miatt - amennyiben a korábbi önkormányzati voksolásoknak megfelelően október első felére tűzi ki az időpontot a köztársasági elnök - elnapolhatják. 

Mindezek fényében idén valóban sokat számít, hogy a jövő évi költségvetés és adótörvények vitájára még tavasszal, illetve kora nyáron sor kerül. Máskülönben, ha ezt a régi időknek megfelelően ősszel folytatnák le, akkor kevés idő maradna a javaslatok vitájára és megszavazására. Pontosabban torlódás lenne, mert más előterjesztéseket is a szűkebbre szabott, karácsonyig tartó hetekben kell megtárgyalniuk a képviselőknek. Így viszont fókuszban maradhat a büdzsé, mert a nyár elején más fontos javaslatot nem tárgyal a parlament.