3p

A miniszter szerint nem az a dolguk, hogy bent üljenek.

Mint megírtuk, a magyar országgyűlés tagjai legközelebb október 14.-én üléseznek, vagyis hosszúra nyúlik a képviselők nyári szünete, mert az önkormányzati választás előtti kampányidőszak miatt a Fidesz azt szorgalmazza, hogy Kövér László házelnök addig ne hívja össze az országgyűlést.

Gulyás Gergely a Kormányinfón (fotó: Kovács Attila/MTI)
Gulyás Gergely a Kormányinfón (fotó: Kovács Attila/MTI)

Ez azt jelenti, hogy idén öt és fél hónap munkát végeznek a parlamentben a képviselők, miközben a fizetésüket idén tavasszal emelték meg, amely így alapesetben megközelíti az 1 millió forintot.

A szerdai Kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergelyt, hogy mi a kormány álláspontja a kampányszünetről. Erre idén egyszer már sor került, a tavaszi EP-választást megelőzően szintén elmaradtak az ülések, április eleje és május vége között. A miniszter azt mondta, hogy a kormány tiszteletben fogja tartani a parlament döntését az őszi ülésszak kezdetéről. Vagyis tényleg nagy esély van arra, hogy csak október közepén kezdődjön a parlamenti munka a nyár után.

Arról is megkérdeztük, hogy a miniszter szerint mit üzen a 4,5 millió magyar dolgozónak, hogy a képviselők kevesebb mint fél évet dolgoznak a parlamentben a jelentősen megemelt fizetésükért. Gulyás Gergely a válasza elején a sajtó felelősségét vetette fel, mert olyan színben tünteti fel a parlamenti munkát, mintha azt csak az Országház falain belül lehetne elvégezni.

"Nem osztozni szeretnék a felelősségen, de mégis az a válaszom, hogy ez önöktől is függ. Ha valaki azt gondolja, hogy egy országgyűlési képviselőnek az a legfontosabb feladata, hogy bent üljön a parlamentben, akkor ez szerintem egy rossz és téves felfogás. Természetesen fontos és elengedhetetlen, hogy a parlament munkájában vegyen részt, a bizottsági üléseken legyen jelen, és hogyha olyan törvényjavaslatot tárgyalnak, amelyben az ő szakbizottsága érintett, akkor aktívan vegyen részt a parlamenti munkában. Ezzel az elvárással egyetértek.

De szerinte nem kell mindig bent ülni a padsorokban. Példaként az amerikai szenátust hozta fel, ahol a viták alatt szinte kizárólag csak az előadót látni, rajta kívül alig páran vesznek részt az üléseken, amikor nincs szavazás.

"Senki nem gondolja azt, hogy azzal, hogy egy ágazati jogszabály elfogadása kapcsán egy törvényjavaslatot végighallgat egy képviselő, azzal végezné érdemben a munkáját - mondta ezzel kapcsolatban.

Gulyás szerint csak a "mérsékelten okos" magyar képviselők fotózzák el majd osztják meg a parlamenti viták alatt üresen kongó üléstermet, ezzel illusztrálva az ott folyó munka minőségét és hogy ők azért jelen vannak. Mint kifejtette, sokkal hasznosabb munkát tud végezni egy képviselő a választókörzetében, mintha egész éjjel egy olyan szakmai törvényjavaslat vitáján van jelen a parlamentben, amelyhez nem tud hozzászólni.

Szerinte a munka java része ma már a 106 választókörzetben zajlik, a képviselőknek ott van elsősorban dolguk, a 80-100 ezer fős választókörzet ellátása pedig hat, adott esetben hét napot is lefoglal a képviselők munkahetéből. Legalábbis a fideszes frakciótagok esetében, ahol nagy számban vannak jelen egyéni képviselők.

Az a feladatuk, hogy ott legyenek jelen, lobbizzanak a saját választókerületükért. Nem a parlamenti jelenlét ma a legfontosabb része a munkának - foglalta össze véleményét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!