TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.

A nemrég elfogadott, rendeleti kormányzást lehetővé tevő törvény alapján három rendelet jelent meg péntek este a Magyar Közlönyben. Az első a “veszélyhelyzet során egyes orvostechnikai eszközök, valamint egyéni védőeszközök beszerzésével összefüggő intézkedésekről” szól. A COVID-19 vírus elleni küzdelem elősegítése érdekében országos szintű orvostechnikai eszközigény, egyéni védőeszközök beszerzésénél a beszerzést lefolytató költségvetési szervet, állami tulajdonú gazdasági társaságot az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) képviselőjének kell tekinteni. A kiadásokat az ÁEEK “közvetlen megfizetésével” egyenlítik ki.

A második rendelet a gyógyszerek igazgatási szolgáltatási díjával foglalkozik, különös tekintettel szintén a veszélyhelyzetre. A díj befizetését nem vizsgálják, ha tömeges megbetegedést okozó járvány kezeléséről van szó. Az Operatív Törzs feladatainak ellátásához a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere megismerheti és kezelheti a betegekre vonatkozó személyes adatokat.

Könnyítettek az alkoholbeszerzésen

Az egészségügyi szakképzésben, felsőoktatásban, szociális alapképzésben stb. részt vevő nagykorú diákokat “egészségügyi válsághelyzeti ellátási feladatokra” igénybe vehetik. A “biocid termék gyártásához szükséges alkohol” mint hatóanyag pedig bármely forrásból beszerezhető lesz.

 Postaláda (Pixabay.com)

A harmadik rendelet a postai szolgáltatások veszélyhelyzet során alkalmazandó eltérő szabályairól szól. A levélszekrény útján nem kézbesíthető küldeményeket a karanténként nyilvántartott címen a  postai szolgáltató nem kézbesíti, de a karanténnal nem érintett jogosult rendelkezésére tartja. Az őrzési idő leteltével pedig a kézbesíthetetlenségre vonatkozó szabályokat alkalmazza.

Másfél méterre távol marad a postás

A könyvelt postai küldeményeket az átvevőnek jogosultak “a személyes átadás mellőzésével” kézbesíteni. Az ajánlott levélküldeményt a levélszekrénybe helyezik, a kézbesítés tényét rögzítik, aláírást nem vesznek fel. A tértivevényes, illetve értéknyilvánítással feladott küldeményt, a hivatalos iratot és a csomagot továbbra is személyes kapcsolatfelvételt követően kézbesítik. De a postás a szükséges adatokat “lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartva egyezteti”, rögzíti, és aláírást az átvevőtől nem vesz fel.

A postaládába nem kézbesíthető küldeményeket a karanténra vonatkozó előírások megszűnését követően kísérlik meg kézbesíteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.