2018. március 28. 14:40

Meglehetősen szokatlan és ritkán látott indokkal magyarázzák, hogy miért fog megdrágulni a kisvárdai sportszálló.

Tavaly év végén, 2017. december 30-án nettó 482 millió forinttal drágult a kisvárdai sportszálló és apartmanház projektje a közbeszerzési hatóság oldalán megjelent hirdetmény szerint. Így a nettó 1,427 milliárd forint helyett 1,908 milliárdot kaphatnak a munkáért a kivitelező cégek, a Nyírépszer Hungária Kft. és az MHM Product Kft. párosa.

A drágulás magyarázata egészen parádés, nem egy szerződésmódosításról láttunk már indoklást, de ilyen különlegességgel még nem találkoztunk. Igaz, ez nem zárja ki azt, hogy több példa is volt már hasonlóra.

"Megrendelő támogatási forrást kapott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatást nyújtótól a Kisvárdai sporthotel fejlesztése céljára. Az elnyert támogatás alapján a Megrendelő a már folyamatban lévő szerződés megvalósítása során magasabb műszaki tartalmú beruházást tud megvalósítani, üzemeltetési szempontból korszerűbb megoldásokat tud alkalmazni. Mindezekre tekintettel a Megrendelő pótmunka igénnyel fordult Vállalkozó felé, és tőle ajánlatot kért a pótmunkák megvalósítására."
A sportszálló 2017 novemberében (Fotó: Wikipedia) A sportszálló 2017 novemberében (Fotó: Wikipedia)

Vagyis Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője által vezetett tárca megítélt a miniszter városának néhány plusz százmillió forintot. Ennek köszönhetően van mód arra, hogy az amúgy is sokak által eltúlzottnak és indokolatlannak tartott beruházásokat (pl. az ország harmadik legnagyobb csúszdaparkját, szegénynegyed látványossággal felturbózott moziparkot) felsorakoztató város sportszállója extrább, modernebb megoldásokkal gazdagodjon.

A pótmunkák elvégzése egyben a teljesítés határidejét is kitolja. A vállalkozóknak eredetileg a munkaterület átadásától számított 14 hónapja lett volna a kivitelezésre, amit a mostani módosítással 21 hónapra toltak ki. Mivel az alapszerződést 2016. július végén írták alá, a sportszálló nagyjából idén májusban-júniusban kerülhet átadásra.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.