5p

A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 9300 milliárd forintot, ami bő 19 százalékos emelkedés. Laptársunk, a Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2023 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Büki András, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Szabó Balázs lett.

Több mint 9300 milliárd forint értékű megtakarítást kezelnek alapokban

Tavaly december végén 12 796 milliárd forintnyi vagyont kezeltek a Bamosz (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) tagjai, ennek 73 százaléka, 9322 milliárd volt alapokban, 14 százaléka pénztárakban, 13 százaléka pedig biztosítói és egyéb portfóliókban.

A befektetési alapok szerepe a megtakarítások között így nagyon fontos, tőkéjük a Bamosz adatai szerint az újabb és újabb válságok ellenére is tovább nőtt. Ez a növekedés tavaly gyorsult is, az alapok tőkéje 19,4, az összes kezelt vagyoné 11,7 százalékkal emelkedett az év végére. Ennek a hatalmas vagyontömegnek az MNB korábbi statisztikái szerint jellemzően nagyjából kétharmada van a lakosságnál.

Ezen óriási megtakarítás-portfólió az ágazatnak makrogazdasági szempontból is kiemelt jelentőséget ad, és fontossá teszi, hogy az alapokat és kezelőiket szakmailag értékeljék, díjazzák. A díjakat már a tizedik egymást követő évben osztotta ki a Privátbankár.hu április 19-én egy ünnepélyes rendezvény keretében.

Díjak a legkiválóbbaknak – a szakma és a nagyközönség szavazatai alapján

Az Év Alapkezelője 2022-ben a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere pedig Büki András (OTP Alapkezelő) lett. Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere címet Szabó Balázs (HOLD Alapkezelő) nyerte el a szakmai és közönségszavazás eredményeinek összesítése alapján. Ez utóbbi kategóriában a 40 év alatti jelöltek között dőlt el a verseny. Ezt a három díjat a szakma és a nagyközönség szavazatai alapján osztották ki.

Az Év Portfóliómenedzsere és Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere díjak jelöltjei, valamint Ács Zsuzsa, a Privátbankár.hu ügyvezető igazgatója és Temmel András, a BAMOSZ főtitkára a Privátbankár.hu Klasszis-díjak ünnepélyes átadóünnepségén 2023. április 19-én. Fotó: Bánkuti András
Az Év Portfóliómenedzsere és Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere díjak jelöltjei, valamint Ács Zsuzsa, a Privátbankár.hu ügyvezető igazgatója és Temmel András, a BAMOSZ főtitkára a Privátbankár.hu Klasszis-díjak ünnepélyes átadóünnepségén 2023. április 19-én. Fotó: Bánkuti András

Követni kell az ESG-trendet

Tavaly teljesen új díjakat is alapítottak a világtrendeket követve, a fenntarthatóság témakörében. Az Év ESG Alapkezelője 2023-ban a KBC Asset Management lett. Az Év Hazai ESG Alapkezelője különdíjat pedig az Aegon Alapkezelő kapta. A díj elnyeréséhez egy sok pontból álló szempontrendszert értékeltek ki, amelyben szerepelt az alapkezelő módszertana és tevékenysége ESG-szempontból. De az is, hogy az általa kezelt vagyon mekkora hányadát teszik ki az ESG-szempontok alapján kezelt alapok. (Azaz az EU SFDR jogszabályának 8. és 9. cikkelye szerinti, lakossági befektetők számára elérhető befektetési alapok, amelyeket Magyarországon értékesítenek.)

A módszertan és az elköteleződés kifinomultsága 40 százalékkal, az átláthatóság és az alapkezelő kommunikációja tíz százalékkal, a befektetési kötelezettségvállalás (az ESG-alapok súlya) 50 százalékkal szerepelt az értékelésben.

Ki nyerte a legtöbb első díjat?

Objektív számítások, az elért hozam és a kockázat alapján 17 további alapkategóriában osztottak ki díjat konkrét befektetési alapok számára, első, második és harmadik helyezéssel. Ezek közül a HOLD Alapkezelő kilenc, az OTP Alapkezelő nyolc, az Erste Alapkezelő és az Eurizon AM Hungary hét-hét dobogós helyezést ért el. Az első díjak száma jobban eloszlott, négy alapkezelő is volt, amely három-három első helyezést vihetett haza. Továbbá négy olyan, amelyik kettőt, és öt, amelyik egyet szerzett meg.

Az Év Legjobb Hazai Részvénybefektető Alapja címet az Erste Stock Hungary Indexkövető Részvény Alap (Erste Alapkezelő) kapta. A speciális díj alapja az alapban levő magyar részvények mennyisége és azok összértékének növekedése volt.

Az Év Feltörekvő Alapkezelője díjat annak a cégnek ítélik oda, amelynek kezelt vagyona a BAMOSZ adatai alapján a legnagyobb arányban növekszik az előző évhez képest. 2022-ben az MKB-Pannónia Alapkezelő és a Budapest Alapkezelő összeolvadásából létrejött az MKB Alapkezelő, amely az ügyletnek köszönhetően a hazai piac harmadik legnagyobb szereplőjévé vált – ezzel pedig kiérdemelték az Év Feltörekvő Alapkezelője 2023 díjat.

A nyertes alapok teljes listája a Klasszis.hu oldalon található.

A Privátbankár.hu Klasszis díj egyfajta megkülönböztető jelzés, amely segíthet a befektetőknek kiválasztani a rendkívül széles befektetésialap-palettáról a legkiválóbb termékeket. Különösen fontos ez azon befektetők esetében, akiknek nincsen idejük, tudásuk a teljes piacot felölelő elemzésekhez.

Tíz év alatt összesen 548 díjat osztott ki az alapkezelőknek a Privátbankár.hu, a legtöbbet az OTP, a Hold és az Erste alapkezelők kapták. De még a legkisebb cégeknek is sikerült időnként sikereket elérni egy-egy kategóriában, így nehéz olyan alapkezelőt találni, amely sohasem nyert volna.

A hozam és a kockázat alapján hasonlították össze az alapokat

Az alapok teljesítményének objektív értékelésénél pusztán a hozam figyelembevétele nem elegendő, hiszen nem mindegy az sem, milyen kockázat mellett érték el az eredményt. A Privátbankár.hu ezért összetett, hozamot és kockázatot (hozamszórást) is figyelembe vevő mutatókat dolgozott ki a szakma által is elfogadott és elismert módszertan alapján.

További részletek, szabályzat, a nyertesek listája: Klasszis.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!