TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Néhány hónap alatt elérhető közelségbe kerülhet az új otthon.

Új terméket kínál a Nemzeti Otthonteremtési Közösség szabályai szerint működő Central NOK Zrt. az ügyfeleinek: a NOK Rapid-hoz csatlakozók rövidebb idő alatt juthatnak lakáshoz, mint a klasszikus közösség tagjai.

Török Béla vezérigazgató még nyáron beszélt arról lapunknak nyilatkozva, hogy hamarosan egy új közösséghez csatlakozhatnak az érdeklődők. Most konkrétumokat is megtudtunk erről.

Török Béla Török Béla

A vezérigazgató szerint a piaci visszajelzésekből az derült ki számukra, hogy volna igény egy "pörgősebb, gyorsabb" termékre is, mint a már eddig is a palettához tartozó NOK Klasszik. Több különbség is van a két termék között, az egyik legfontosabb, hogy a Rapid esetében kéthavonta tartanak kiválasztást. Azoknak ajánlott a termék, akik nagyobb előtakarékossági feltöltést tudnak vállalni - jelezte portálunknak a vezérigazgató.

A szerződés szerint teljesítő tagok több mint 60 százaléka már az első kiválasztáson jogosultághoz jut - említette meg Török Béla, aki szerint ez ugyanolyan megbízható és pontos termék, mint a NOK Klasszik, csak egy kicsit minden gyorsabban történik benne.

E közösség tagjainak 86 százaléka a feltételek teljesítése esetén 14 hónap alatt lakásvásárlási jogosultsághoz jut, és természetesen legkésőbb 4 év alatt minden teljesítő tagra sor kerül.

 

A közösséget júliusban kezdték szervezni, de most gyorsult fel a feltöltése a vezérigazgató szerint, aki az októberi Lakáskiállításra ígérte a következő nagy bejelentést.

Ami az általános üzletmenetet illeti, a másik termék esetében a Central NOK már a harmadik kiválasztási folyamaton van túl. A vezérigazgató szerint az első NOK-tag néhány héten belül beköltözik az új lakásába (korábban ezt nyárra várták, ezek szerint néhány hetet csúszott a beköltözés). Annyit lehet tudni róla, hogy 31 millió forintért vásárolt lakást Budapesten, amihez 20 milliós szerződést kötött az otthonteremtési közösség igénybevételével, ehhez járt 4,5 millió forint állami támogatás. Ezt a 24,5 milliós kamatmentes összeget egészítette ki a lakás megvásárlásához.

Ügyfeleik közül egyébként egyre többen jutnak el addig, hogy megkapják a jogosultságot a lakás kiválasztására. Az elsőként indított közösségből 38-an (a tagság több mint 20 százaléka) míg a törvény által biztosított rendkívüli előtakarékossággal élő tagok 46 százaléka jutott már lakásvásárlási jogosultsághoz, az indulás óta eltelt hat hónapban. Általuk jelenleg 175 millió forint állami támogatás vár lehívásra.

A tapasztalatok szerint a legkedveltebb konstrukció egyébként továbbra is a 180 hónapos futamidejű, 15 millió forintról szóló szerződés. Ez az összeg 30 százalékos állami támogatással - ebben az esetben tehát 4,5 millió forinttal - egészül ki.

Érdekes helyzet alakult ki az elmúlt időben az ingatlanpiacon, mióta nyilvánossá vált a kormány szándéka, hogy a jelenlegi 5 százalékos áfát visszaemeli 27 százalékra 2020-tól. Ez nyilván érinti a NOK közösségeket is. Török Béla elmondta, ők is érzékelik a piaci reakciókat. Így látja a kilátásokat:

"A bejelentett adóváltozás a lakás piac minden szereplőjét érinti és megmozgatta. Megélénkült a kereslet, a készpénzes vásárlók még a váltás előtt szeretnének lecsapni a jó vételekre. A fejlesztők is küzdenek, hogy valamilyen megoldást találjanak arra, hogy ne csússzanak el az átadással, és a 2019. december 31. utánra időzített átadásoknál a lakás áfájának emelkedése se legyen riasztó a vásárlóknak.

A NOK közösségek tagjai közül azok, akik  már tagjaink vagy a még jelenleg nyitott Klasszik vagy Rapid közösségekhez csatlakoznak és 2019. december 31. előtt jogosultsághoz jutnak, majd a vásárlást lebonyolítják, kettős előnyt élvezhetnek. A jelenleg hatályos kedvezményes áfa mellett az állami támogatás növeli a vásárlásra fordítható összeget.

Akik később jutnak jogosultsághoz – és sokan vannak, akik eleve is így tervezik a vásárlást -, azzal számolhatnak, hogy egy 19 vagy 20  milliós szerződéshez a kapható maximális állami támogatással lefedhető a magasabb áfa is, így a vásárlásra bruttó 24-25 millió forintot szánhatnak. Mivel a közösségi finanszírozás kamatmentes konstrukció, mindenképpen sokkal kedvezőbb a visszafizetendő összegek tekintetében, hiszen egy átlag banki konstrukcióval szemben sok millió forinttal kevesebb a teher, amit az ügyfélnek vállalnia kell.

Hosszú távon mindenképpen arra számítunk, hogy az új ingatlan vásárlásában gondolkodó ügyfelek sokkal inkább figyelembe veszik tervezésüknél a NOK Klasszik és a NOK Rapid termékeinkben rejlő előnyöket."

 

A NOK-kal kapcsolatos tudnivalók itt érhetők el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.