Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az állami informatikai tendereken az utóbbi időben kimagaslóan szereplő 4iG remek első féléves eredményekről adott számot. A vállalat az árbevétel és az EBITDA soron is 30 százalék feletti növekedést ért el.

A 4iG IFRS szerinti konszolidált értékesítési árbevétele 20,2 milliárd forint volt, amely 39 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, a vállalat EBITDA-ja pedig 1.360 millió forintra növekedett, amely 34,8 százalékkal haladta meg a 2019. első félévi pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredményét.

A cégcsoport azt közölte, hogy az eredményeit többek között az új piaci (például ServiceNow, e-aláírás), valamint a távmunkához és digitális átálláshoz kapcsolódó (kiberbiztonság, távoli rendszerfelügyelet és elérés, szerviz) szolgáltatások mellett, a megrendelők megnövekedett hardverigénye is felfelé húzta. A társaság emellett bővíteni tudta a folyamatos megbízásokból származó szolgáltatási bevételeit – egy év alatt ez az arány 10-ről 16 százalékra növekedett – és jelentősen javult a tanácsadásból, egyéb termék vagy szolgáltatásból származó megbízások aránya is, amely 16 százalékról 36 százalékra emelkedett.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója és Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatójaVégh Richárd, a BÉT vezérigazgatója és Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója

A társaság azt is jelezte, hogy a járványhelyzet ellenére a cégcsoport munkavállalói állománya is megugrott, június 30-án a foglalkoztatottak száma elérte a 644 főt. A növekvő létszám persze a költségekben is visszaköszönt, hiszen a bázisidőszakban a személyi jellegű ráfordítások 2 milliárd forintot tettek ki, míg idén ez már 3,8 milliárdot. Összességében a működési költségek soron is komoly megugrást láthattunk, hiszen egy évvel korábban 13,677 milliárdot számolt el a 4iG, míg 2020-ban már 18,927 milliárdot. A pénzügyi műveletek előtti eredmény (EBIT) 715 millióról 990 millióra nőtt. Az adózott eredmény pedig a bázisidőszak 579 milliós értékével szemben 775 millió lett.

A menedzsment arról is beszámolt, hogy a 4iG első féléves kimagasló növekedése mellett további 20,8 milliárd forintnyi megrendelésállományuk van, amelyek teljesítése még az idei évben esedékes. A cégcsoport bevételei így várhatóan jelentősen meghaladják majd a tavaly egész évben elért 41 milliárd forintot.

Az eredményes félév és a vállalat tartalékai okán a cégcsoport gazdasági helyzete továbbra is stabil. Az iparág sajátossága, hogy az informatikai és ICT-vállalatok jellemzően a harmadik és negyedik negyedévben realizálják bevételeiket, ennek megfelelően a 4iG menedzsmentje a második félévben a társaság üzleti teljesítményének további növekedésére számít.

A tulajdonosi szerkezet kapcsán a társaság jelentése azt rögzíti, hogy Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója vagyonkezelő társaságán keresztül megvásárolta az Opus Global Nyrt. 9,95 százalékos és a Konzum PE Magántőkealap 11,63 százalékos 4iG-ben lévő részvénycsomagját (a fenti két társaság Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik – szerk.). Az ügylet révén Jászai Gellért közvetett módon – az IKON Befektetési Alapkezelő Zrt.-n és a KZF Vagyonkezelő Kft.-n keresztül  – a társaság mindösszesen 61,79 százalékos részvénycsomagját  tulajdonolja, amely a szavazatok  63,86 százalékos arányát biztosítja a jövőben. A tranzakciót 2020. július 1-jén jelentették be a Budapesti Értéktőzsde honlapján az igazgatósági és tulajdonosi jóváhagyásokat követően.

A kimagasló eredmény egyébként a pénteki kereskedésben a nyitás után nem tükröződött a 4iG-részvények árfolyamában. A papírok csak szerény mértékben mozdultak felfelé.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.