TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Az állami informatikai tendereken az utóbbi időben kimagaslóan szereplő 4iG remek első féléves eredményekről adott számot. A vállalat az árbevétel és az EBITDA soron is 30 százalék feletti növekedést ért el.

A 4iG IFRS szerinti konszolidált értékesítési árbevétele 20,2 milliárd forint volt, amely 39 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, a vállalat EBITDA-ja pedig 1.360 millió forintra növekedett, amely 34,8 százalékkal haladta meg a 2019. első félévi pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredményét.

A cégcsoport azt közölte, hogy az eredményeit többek között az új piaci (például ServiceNow, e-aláírás), valamint a távmunkához és digitális átálláshoz kapcsolódó (kiberbiztonság, távoli rendszerfelügyelet és elérés, szerviz) szolgáltatások mellett, a megrendelők megnövekedett hardverigénye is felfelé húzta. A társaság emellett bővíteni tudta a folyamatos megbízásokból származó szolgáltatási bevételeit – egy év alatt ez az arány 10-ről 16 százalékra növekedett – és jelentősen javult a tanácsadásból, egyéb termék vagy szolgáltatásból származó megbízások aránya is, amely 16 százalékról 36 százalékra emelkedett.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója és Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója és Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója

A társaság azt is jelezte, hogy a járványhelyzet ellenére a cégcsoport munkavállalói állománya is megugrott, június 30-án a foglalkoztatottak száma elérte a 644 főt. A növekvő létszám persze a költségekben is visszaköszönt, hiszen a bázisidőszakban a személyi jellegű ráfordítások 2 milliárd forintot tettek ki, míg idén ez már 3,8 milliárdot. Összességében a működési költségek soron is komoly megugrást láthattunk, hiszen egy évvel korábban 13,677 milliárdot számolt el a 4iG, míg 2020-ban már 18,927 milliárdot. A pénzügyi műveletek előtti eredmény (EBIT) 715 millióról 990 millióra nőtt. Az adózott eredmény pedig a bázisidőszak 579 milliós értékével szemben 775 millió lett.

A menedzsment arról is beszámolt, hogy a 4iG első féléves kimagasló növekedése mellett további 20,8 milliárd forintnyi megrendelésállományuk van, amelyek teljesítése még az idei évben esedékes. A cégcsoport bevételei így várhatóan jelentősen meghaladják majd a tavaly egész évben elért 41 milliárd forintot.

Az eredményes félév és a vállalat tartalékai okán a cégcsoport gazdasági helyzete továbbra is stabil. Az iparág sajátossága, hogy az informatikai és ICT-vállalatok jellemzően a harmadik és negyedik negyedévben realizálják bevételeiket, ennek megfelelően a 4iG menedzsmentje a második félévben a társaság üzleti teljesítményének további növekedésére számít.

A tulajdonosi szerkezet kapcsán a társaság jelentése azt rögzíti, hogy Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója vagyonkezelő társaságán keresztül megvásárolta az Opus Global Nyrt. 9,95 százalékos és a Konzum PE Magántőkealap 11,63 százalékos 4iG-ben lévő részvénycsomagját (a fenti két társaság Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik – szerk.). Az ügylet révén Jászai Gellért közvetett módon – az IKON Befektetési Alapkezelő Zrt.-n és a KZF Vagyonkezelő Kft.-n keresztül  – a társaság mindösszesen 61,79 százalékos részvénycsomagját  tulajdonolja, amely a szavazatok  63,86 százalékos arányát biztosítja a jövőben. A tranzakciót 2020. július 1-jén jelentették be a Budapesti Értéktőzsde honlapján az igazgatósági és tulajdonosi jóváhagyásokat követően.

A kimagasló eredmény egyébként a pénteki kereskedésben a nyitás után nem tükröződött a 4iG-részvények árfolyamában. A papírok csak szerény mértékben mozdultak felfelé.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.