5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Sok fontos hír érkezett januárban az állampapírpiaci befektetők számára, új inflációs adat, új államkötvénykamatok, lényeges hozamszintváltozások. A kriptodeviza-piac is izgalmas volt, tíz éve nem volt ilyen jó hónapja a bitcoinnak, de néhány kriptóágazat sokkal jobb eredményt ért el.

Egyáltalán nem volt unalmas a január az állampapírpiacon, és sokkal okosabbak lettünk azzal kapcsolatban, hogy mennyit fognak fizetni egyes lakossági állampapírok. Kijött a tavalyi inflációs adat, ami éves átlagban 14,5 százalék lett, ez pedig meghatározza a prémium magyar állampapírok következő egy évi kamatát – mondta Eidenpenz József, a Privátbankár és az Mfor.hu főmunkatársa a Trend FM reggeli műsorában.

Mindenki állampapírt akar venni

Ez jelenleg a lakosság kedvenc állampapírja, amelyből messze a legtöbbet adnak el, sőt a korábban kibocsátott sorozatokat is gyakran erre cserélik a befektetők. A következő egy évben a négy év körüli sorozatok 15,25, a 6-7 éves sorozatok 16,0 százalékos kamatot fognak fizetni. Ez felkeltette sok kisbefektető érdeklődését, olyanokét is, akik eddig egyáltalán nem vásároltak állampapírt.

A piac is inflációcsökkenést vár

Bár a decemberi év/év inflációt (ami 24,5 százalék volt) messze nem éri el ennek az állampapírnak a következő egy éves kamata sem, 2023 végére már a legtöbb szakember csak évi tíz százalék körüli év/év inflációt vár. Így a tavalyi reálkamat-veszteség után idén pozitív reálkamat várható.

Lásd még: Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni?

A sok éves fix kamatozású magyar állampapírok hozamából pedig az következik, hogy a piac is kifejezetten az infláció illetve a kamatok csökkenését várja. Öt-tíz évre ugyanis már csak hét-nyolc százalékos hozammal lehet állampapírokat vásárolni, ami a pénzromlás és a kamatszint jelentős csökkenését feltételezi.

Augusztus óta nem látott szinten a bitcoin

Izgalmas volt a január a kriptodeviza-piacon is, az első számú kriptodeviza, a bitcoin jó úton van afelé, hogy 2013 óta nem látott jó januárt zárjon. A mintegy 40 százalékos idei árfolyamemelkedés nagy része az amerikai tőzsdei kereskedési időben keletkezett, ami az Amerikai Egyesült Államok befektetőinek élénk vásárlásaira utalhat. De pusztán az időzónák különbségei miatt lehetett ebben szerepe Kanada, Brazília vagy Argentína polgárainak is.

Friss kriptodeviza-árfolyamok a Privátbankár.hu oldalán

Annál is inkább, mert a hírek szerint az utóbbi években a kriptodevizák használata, legalábbis fizetőeszközként, éppen a harmadik világbeli országokban volt a legelterjedtebb. Mint például Vietnám, Nigéria és egyes latin-amerikai országok. Ezeken a területeken a bankrendszer ugyanis rendkívül fejletlen, sok embernek egyáltalán nincs a bankszámlája, valósággal rákényszerül a lakosság arra, hogy kriptodevizákat használjon.

A Lightning Networktől a fájltárolásig

Bár valójában a bitcoin nem ideális kisebb összegű és gyorsabb átutalások lebonyolítására, van egy “második rétegű” kiegészítő hálózata, a Lightning Network. Ez olcsó és gyors, pár centes díjú és pár másodperces tranzakciókat tesz lehetővé. Ezt használja egyébként Salvador kormánya is, amely a világon elsőként tette hivatalos fizetőeszköze a bitcoint.

Lásd még: Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban

A kriptodevizákon belül vannak alágazatok, amelyek különösen jól teljesítettek januárban, alaposan túlszárnyalva a bitcoint és az ethert is. Ilyenek voltak a decentralizált fájltárolással (felhőbeli adattárolással) kapcsolatos kriptodevizák, vagy például a metaverzum-tokenek. A metaverzummal kapcsolatos befektetések különösen nagyot zuhantak a tavalyi medve piacon, de itt is az élénkülés jelei látszanak.

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!