<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fontos lenne, hogy elinduljon egyfajta szakmai diskurzus arról, hogy van-e még létjogosultsága a gyenge forint politikájának - véli Barlai Róbert. A Klasszis podcast-csatorna műsorában beszélt arról a tőkepiaci szakember, hogy spekulációs támadás okozhatta a legutóbbi árfolyamrobbanást.

Bár valóban lehet a fundamentális okokat sorolni, a legutóbbi, 416 forint fölötti euróárfolyam-csúcs hátterében spekulatív támadást lát Barlai Róbert. A tőkepiaci szakértő a Klasszis podcast-csatorna Pénz című műsorának vendégeként elmondta: a forint árfolyama egy nagyon érzékeny szintre került, amit a nemzetközi játékosok is megtaláltak - fundamentális okokkal ugyanis nem lehet ilyen rövid idő alatt 10-15 forintos árfolyamváltozást megmagyarázni. 

A tőkepiaci szakember a beszélgetés során bemutatta, milyen különbség volt a cseh és a magyar monetáris politika között, amely ekkora különbséget okozott a cseh korona és a magyar forint pályája között, és milyen eszközöket vetett be az MNB, hogy tovább erősítse hitelességét a piacon. 

Barlai Róbert szerint önmagában az nem változtatna a forintot övező hangulaton, hogy egyszeri 200 bázispontos kamatemelést hajtottak végre, az viszont igen, ha a jegybank visszaigazolja a piacoknak, hogy valóban agresszívebb kamatemelési pályára lépett. Egyúttal azt sem zárja ki, hogy az elmúlt napokban az árfolyam megtámasztása érdekében a jegybank be is avatkozott a devizapiacon - a devizatartalék elfüstölésével azonban biztosan óvatos az MNB.

Az Orbán Viktor vezette kormányoknak van tapasztalata a válságkezelésben, a legutóbbi kormányzati nyilatkozatok és lépések szerint most is ilyen üzemmódra kapcsoltak, ami jó - mondta Barlai Róbert. Az Európai Bizottsággal kötendő esetleges megállapodás ugyan fontos hír lesz, de időbe telik, mire ebből a forrásból euró kezd beáramlani az országba - azon kell elgondolkodniuk a döntéshozóknak, hogy valóban van-e még létjogosultsága a gyenge forintárfolyam erőltetésének. A beszélgetés során kiderült, hogy nem igazán lehet olyan szempontot mondani, ami alapján kedvezőnek nevezhetnénk a mostani euróárfolyamot. Nyilvánvalóan vannak olyan nemzetközi folyamatok, amelyekre nincs ráhatása a kormányzatnak vagy a jegybanknak, de azt, hogy a forint mindig mindennel szemben a leggyengébb legyen, azt meg kell változtatni - mondta a szakértő. 

A teljes műsort alább hallgathatja meg; Gáspár András kérdezte Barlai Róbertet.

A beszélgetést július 8-án, pénteken rögzítettük.

Hogyan hallgassunk podcastet?

A podcastet a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt a eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

 

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.