4p

40 millió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot, a győztes is megvan.

Áder János köztársasági elnök környezetvédelemre fókuszáló Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványa márciusban tett közzé egy nyílt eljárásos pályázatot 40 millió forint kerettel 

a Kék Bolygó Transznacionális Start-up Akcelerátor és Mentor koncepció és program kialakítására, valamint ennek alapján egy pilot projekt teljes körű végrehajtására.

A kiírás szerint

„az akcelerátor program célja, hogy a közép-európai régióban megerősödjenek a fenntartható kezdeményezések, valamint szakmai és anyagi támogatást kapjanak azok a cégek, amelyek tevékenysége kapcsolódik a Tőkealap célkitűzéseihez és alkalmassá tehetőek a Tőkealap által történő finanszírozásra. A program továbbá hozzájárul egy olyan regionális hálózat kialakulásához, melyben a környezettudatos szemléletet képviselő szereplők aktívan tudnak együttműködni”.

Milliárdos kormányzati támogatás a tőkealapnak

A Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealapról bár csak most jelent meg a kormányrendelet, már hónapok óta csőben lehetett, hiszen a majdnem 3 hónappal ezelőtti tenderben már nevesítették. Csütörtökön írtunk annak kapcsán, hogy a kormány 5 milliárd forintot vissza nem térítendő támogatás biztosításáról határozott. A támogatás egyik felét, 2,5 milliárd forintot idén, 2,5 milliárd forintot jövőre kapják meg. 

Legalább 20 startupot várnak

A mostani program résztvevői olyan, a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot célzó terméket, szolgáltatást nyújtó startupok, fenntartható gazdaság kialakítását szolgáló projektek, melyek érettebb fázisban vannak, befektetésre alkalmasak és a közép-kelet európai régióban működnek.

A pályázati kiírás az akcelerátor és mentor szakmai koncepció kialakítása és a program részleteinek, köztük workshopoknak, közösségépítő eseményeknek, kommunikációs feladatoknak a kidolgozása irányult. Az elvárt eredmények között szerepelt például, hogy a programba legalább 20 startup vállalkozás jelentkezzen, továbbá 12 csapat intenzív fejlesztése mentorprogramon, képzések, workshopok, közösségépítő eseményeken keresztül.

A közbeszerzési eljárás eredményéről néhány nappal ezelőtt jelent meg a tájékoztató. Eszerint a pályázatra 2 ajánlat érkezett:

  • a KDRIÜ Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.,
  • valamint a Design Terminál Közhasznú Nonprofit Kft. ajánlata.

A két induló közül a KDRIÜ Nonprofit Kft 33,89 millió forintos ajánlatát választották ki győztesnek, szemben a Design Terminál Kft. 39,62 millió forintos nettó ajánlati árával. 

A céginformációs adatbázis szerint a székesfehérvári székhelyű nyertes vállalkozás fő tevékenységi köre az „üzleti élet szabályozása, hatékonyságának ösztönzése”. Honlapjuk szerint 2008 februárjában, három év konzorciumi formában történő működés tapasztalatai alapján, hat szervezet alapította meg a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft-t.

A két cég közül a Design Terminál Kft. lehet ismerősebb onnan, hogy 2017-ben más állami vállalatokkal együtt a bürokráciacsökkentés jegyében megszüntette a kormány. A cég mégsem tűnt el. Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál ügyvezetője akkor azt mondta, a korábbi állami háttérszervezet nonprofit cégként tevékenykedik tovább. 

A most lezárult pályázat indoklása szerint a Design Terminál ajánlata azért lett érvénytelen, mert „nem állapítható meg kétséget kizáróan a megkötendő szerződés teljesítése során alkalmazandó alvállalkozók személye”.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának nem ez az első pályázati kiírása. 2019-ben rendezvényszervezői munkákra és médiaügynökségi feladatok ellátására is kerestek vállalkozásokat. Ezekről ittitt és itt írtunk. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!