<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

40 millió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot, a győztes is megvan.

Áder János köztársasági elnök környezetvédelemre fókuszáló Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványa márciusban tett közzé egy nyílt eljárásos pályázatot 40 millió forint kerettel 

a Kék Bolygó Transznacionális Start-up Akcelerátor és Mentor koncepció és program kialakítására, valamint ennek alapján egy pilot projekt teljes körű végrehajtására.

A kiírás szerint

„az akcelerátor program célja, hogy a közép-európai régióban megerősödjenek a fenntartható kezdeményezések, valamint szakmai és anyagi támogatást kapjanak azok a cégek, amelyek tevékenysége kapcsolódik a Tőkealap célkitűzéseihez és alkalmassá tehetőek a Tőkealap által történő finanszírozásra. A program továbbá hozzájárul egy olyan regionális hálózat kialakulásához, melyben a környezettudatos szemléletet képviselő szereplők aktívan tudnak együttműködni”.

Milliárdos kormányzati támogatás a tőkealapnak

A Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealapról bár csak most jelent meg a kormányrendelet, már hónapok óta csőben lehetett, hiszen a majdnem 3 hónappal ezelőtti tenderben már nevesítették. Csütörtökön írtunk annak kapcsán, hogy a kormány 5 milliárd forintot vissza nem térítendő támogatás biztosításáról határozott. A támogatás egyik felét, 2,5 milliárd forintot idén, 2,5 milliárd forintot jövőre kapják meg. 

Legalább 20 startupot várnak

A mostani program résztvevői olyan, a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot célzó terméket, szolgáltatást nyújtó startupok, fenntartható gazdaság kialakítását szolgáló projektek, melyek érettebb fázisban vannak, befektetésre alkalmasak és a közép-kelet európai régióban működnek.

A pályázati kiírás az akcelerátor és mentor szakmai koncepció kialakítása és a program részleteinek, köztük workshopoknak, közösségépítő eseményeknek, kommunikációs feladatoknak a kidolgozása irányult. Az elvárt eredmények között szerepelt például, hogy a programba legalább 20 startup vállalkozás jelentkezzen, továbbá 12 csapat intenzív fejlesztése mentorprogramon, képzések, workshopok, közösségépítő eseményeken keresztül.

A közbeszerzési eljárás eredményéről néhány nappal ezelőtt jelent meg a tájékoztató. Eszerint a pályázatra 2 ajánlat érkezett:

  • a KDRIÜ Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.,
  • valamint a Design Terminál Közhasznú Nonprofit Kft. ajánlata.

A két induló közül a KDRIÜ Nonprofit Kft 33,89 millió forintos ajánlatát választották ki győztesnek, szemben a Design Terminál Kft. 39,62 millió forintos nettó ajánlati árával. 

A céginformációs adatbázis szerint a székesfehérvári székhelyű nyertes vállalkozás fő tevékenységi köre az „üzleti élet szabályozása, hatékonyságának ösztönzése”. Honlapjuk szerint 2008 februárjában, három év konzorciumi formában történő működés tapasztalatai alapján, hat szervezet alapította meg a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft-t.

A két cég közül a Design Terminál Kft. lehet ismerősebb onnan, hogy 2017-ben más állami vállalatokkal együtt a bürokráciacsökkentés jegyében megszüntette a kormány. A cég mégsem tűnt el. Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál ügyvezetője akkor azt mondta, a korábbi állami háttérszervezet nonprofit cégként tevékenykedik tovább. 

A most lezárult pályázat indoklása szerint a Design Terminál ajánlata azért lett érvénytelen, mert „nem állapítható meg kétséget kizáróan a megkötendő szerződés teljesítése során alkalmazandó alvállalkozók személye”.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának nem ez az első pályázati kiírása. 2019-ben rendezvényszervezői munkákra és médiaügynökségi feladatok ellátására is kerestek vállalkozásokat. Ezekről ittitt és itt írtunk.