<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar és a moldáv külügyminiszter Budapesten tárgyalt, Szijjártó Péter az Eximbank hitelkerete mellett a kapcsolatok további szorosabbra fűzéséről is beszélt.

Az Európai Unió csak akkor lehet erősebb, ha meg tudja erősíteni külső kapcsolatait, ezért a Keleti Partnerség a közösség egyik legfontosabb nemzetközi programja, amelynek keretében szorosabb együttműködésre lenne szükség Moldovával is - szögezte le pénteken a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető moldovai kollégáját, Nicu Popescut fogadta Budapesten, majd a közös sajtótájékoztatón kijelentette: a mostani látogatásnak az is jelentőséget ad, hogy az EU jelenleg komoly feszültségekkel szembesül a keleti határvidékén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Nicu Popescu moldovai miniszterelnök-helyettes, külügy- és európai integrációs miniszter együttműködési megállapodást ír alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. február 4-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Nicu Popescu moldovai miniszterelnök-helyettes, külügy- és európai integrációs miniszter együttműködési megállapodást ír alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. február 4-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ez súlyosan ellentétes Magyarország nemzetbiztonsági érdekeivel. A kormány a konfliktus enyhítésében, a Kelet és Nyugat közötti párbeszédben érdekelt, ugyanis el akarja kerülni a Közép-Európának sok szenvedést okozó hidegháború visszatérését - közölte.

"Csak akkor lehet csillapítani a feszültségeket, ha beszélünk egymással. Üzengetéssel és erőfitogtatással nem lesz békés megoldás" - fogalmazott.

Ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy az Európai Unió csak akkor lehet erősebb, ha a külső kapcsolatait meg tudja erősíteni. Ezért Magyarország elkötelezetten támogatja Moldova integrációs törekvéseit is.

A találkozón a felek együttműködési megállapodást írtak alá a két ország külügyminisztériuma között a 2022-2023-as időszakra vonatkozóan. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint ebben rögzítették, hogy a magyar kormány milyen módokon fogja segíteni Moldovát az európai integrációs célkitűzései elérésében.

Hangsúlyozta, hogy a két ország politikai kapcsolatai a kölcsönös tiszteletre alapulnak, ami megteremti a sikeres gazdasági együttműködés lehetőségét. Kiemelte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly a válság ellenére 28 százalékkal bővült, s értéke így elérte a 125 millió eurót.

Mint mondta, ez részben annak köszönhető, hogy egyes magyar vállalatok, így az OTP és a Richter is egyre nagyobb szerepet játszanak a moldovai gazdaságban. A gazdasági kapcsolatok további erősítése érdekében pedig a magyar Eximbank 105 millió eurós hitelkeretet nyitott, illetve döntöttek a gazdasági vegyes bizottság mielőbbi összehívásáról.

Végezetül a miniszter kitért arra is, hogy a WizzAir légitársaság márciustól heti két járatot indít a magyar és a moldáv főváros között. Továbbá rámutatott, hogy évente negyven ösztöndíjas helyet biztosítanak moldovai hallgatók számára a hazai egyetemeken.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva üdvözölte, hogy több nyugat-európai vezető is személyes konzultációra készül az orosz kollégákkal.

"Hála Istennek párbeszédhullám indult meg. Örülünk, hogy ehhez mi is hozzá tudtunk járulni" - mondta. Ugyanakkor hozzátette, hogy jelenleg nincs tervben találkozó Orbán Viktor kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között.

A magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási szerződés megkötését helyes döntésnek nevezte, amelynek hiányában az ország súlyos ellátási zavarokkal szembesülhetne, s nem lehetne tartani a rezsicsökkentés vívmányait. Ekképpen szerinte a vásárolt mennyiség bővítése is szükséges, így tárgyalni fognak ennek technikai részleteiről.

Nicu Popescu megköszönte Magyarország támogatását a reformfolyamatokban, a demokrácia megerősítésében és az EU-csatlakozásban, valamint nyitottságát fejezte ki a kétoldalú kapcsolatok megerősítését illetően.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.