<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Hyun Ho Sohn, a Fidelity globális technológiával foglalkozó portfóliómenedzsere összegyűjtötte a tapasztalatait és benyomásait a legnagyobb amerikai techcégeknél tett éves látogatásait és találkozóit követően. 2020 mindenképpen rendhagyó volt, hiszen a pandémiás helyzet miatt a Fidelity csak virtuálisan jutott el a cégekhez. A techcégeknek kasszasikert hozó tavalyi év után az üzleti várakozások alapvetően pozitívak, sok cég számol azzal, hogy a megnövekedett digitalizációs igényekből jelentősen profitálhat, amely a szektor bevételeit hosszútávon fenntarthatja.

Hyun Ho kinevezése óta az FF Global Technology alap a költségek levonása után számított nettó 22,9 százalékos  hozamot ért el, szemben az MSCI ACWI IT (N) index 22,2 százalékos hozamával.

Az erős háttér továbbra is megvan

November végén a Fidelity globális technológiai szektorral foglalkozó csapata öt napon keresztül virtuális találkozókat szervezett mintegy 36 vezető techcéggel. A túra csakúgy mint minden évben, 2020-ban is jó támpontot adott a szakembereknek az ágazati trendek és várakozások, valamint az egyes cégeken belüli események felméréshez. "Annak ellenére, hogy virtuális formában zajlottak az események, lenyűgözőnek találtam a vállalatokkal kapcsolatos információkhoz való hozzáférés szintjét – ez talán még felül is múlta a korábbi években tapasztaltakat, köszönhetően a videókonferenciák által lehetővé tett rugalmasságnak" - írta Hyun Ho Sohn. 

A vezető menedzserek közt, akikkel találkoztak, alapvetően jó hangulat tapasztalható. A technológia kulcsfontosságúvá vált idén a távmunka és az internetes kereskedelem tekintetében. A COVID-on túli időket tekintve az ágazati bevételeket erősen támogatja a COVID által felgyorsított digitalizáció valamint azok az IT-fejlesztések a cégeknél, amelyeket a pandémia miatt el kellett halasztani, de hosszútávon továbbra is szerepelnek a cégek tervei között.

"A virtuális bejárás megerősítette a hitemet az olyan hosszútávú lehetőségekben, mint az elektromos járművek adoptálása a mindennapokba, az 5G bevezetése, az ipari automatizáció és a dolgok internete"

- írja a szakember.

Ahogy szépen lassan eljutunk egy koronavírus utáni világba, a bottom-up tőzsdei megközelítés egyre fontosabbá válik, mivel a hírek és a benyomások kevésbé fogják befolyásolni a piacokat, az idei évben a „COVID-nyertesek” közé tartozó cégek 2021-ben már nehézségekbe ütközhetnek.

Felgyorsuló digitális átalakulás

A COVID a céges digitális átalakulási törekvéseket is felgyorsította, amelyet a Microsofttal tartott találkozó is igazol. A pandémia lelassította a vállalati folyamatokat és a munkaterhelés átalakult, de a Microsoft tapasztalatai szerint a cégek most már visszatértek a korábbi pályára egy erőteljes digitalizációs lökés után – a felhő alapú adatszolgáltatások és a virtuális infrastruktúra mellett egyre nagyobb fókusz kerül az adatokra és az újfajta funkcionalitásra. A felhő előtti világban az adatokat jellemzően helyszíni tárolókban tartották, amivel nehéz volt érdemben kezdeni valamit. A felhő alapú világban azonban az adatok sokkal egyszerűbben elemezhetőek és összeköthetőek, amihez egyre fejlettebb és olcsóbb elemző eszközök érhetőek el. Ezek egyre inkább a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást használják. Az adataik elemzésének fontosságát a tapasztalatok szerint egyre inkább a fogyasztók is megértik.

A ServiceNow vezető alelnökével is találkoztak a Fidelity szakemberei. Ő szintén azt tapasztalta, hogy a platform segítségével erősen személyre szabott alkalmazások és felhő alapú megoldások eddig nem digitális folyamatok helyét veszik át, vagy olyanokét, amelyeket Excel-táblázatokra  és emailek küldözgetésére alapoztak. A cég véleménye szerint ezen a területen továbbra is rengeteg a kiaknázatlan lehetőség, részben az árazás bonyolultsága miatt – a ServiceNow már dolgozik ennek megoldásán.

"Összességében a virtuális bejárásnak köszönhetően még inkább meggyőződtem az olyan területek fontosságáról, mint a munkafolyamatok, üzleti folyamatok automatizációja és az olyan termékek iránti kereslet nagyságáról, mint a vállalati szoftverek és a felhő-megoldások"

- írja Hyun Ho.

Vállalkozás a koronavíruson túl

Felmerült némi befektetői aggodalom azzal kapcsolatban, hogy a techcégek bevételi görbéi ellaposodhatnak. Néhány terület nagyon erős számokat produkált – például az e-kereskedelem és a streaming – ez pedig a részvények megtérülési minimumának emelkedéséhez vezethet. A virtuális bejárás szerint ugyanakkor egyes cégek számára a koronavírus utáni világban a visszaerősödés felé is nyitott lesz az út, hiszen például sok szoftvergyártó profitálhat abból, hogy a járvány miatt elhalasztott céges IT-projektek ismételten előkerülnek. Az alapvető vállalati erőforrás-tervezés felhőbe költöztetése valamint a szoftvermodernizáció is ebbe a kategóriába tartozik – ez utóbbi különösen fontos a pénzintézetek esetében, ahol az alapvető IT-rendszerek szorulnak modernizációra.

"ERP és emberierőforrás-menedzsment rendszerekkel foglalkozó cégek papírjait vásárolom ennek kihasználása érdekében"

- írja Hyun Ho.

A technológia minden ágazatban egyre inkább az üzletmenet részévé válik, amely remek lehetőségeket teremt egy diverzifikált technológiai portfólió menedzserének. Az utazással foglalkozó cégek, amelyek valamilyen módon tevékenységük során IT-megoldásokat használnak, szintén ebbe a körbe tartoznak. Ilyenek lehetnek például az utazásszervezők vagy épp a repülőgépmotor-gyártók, amelyek hatalmas mennyiségű adatot használnak termékeik és szolgáltatásaik optimalizálására. A turizmussal és utazással foglalkozó cégek a pandémia évének egyik legnagyobb vesztesei, de Ázsiában már kezdenek visszatérni a megszokott utazási minták, és Hyun Ho arra számít, hogy ez a nyugati országokban is bekövetkezik majd. Ez érdemi emelkedést jelenthet az ágazati részvények esetében.

Félvezető katalizátorok

A félvezetők szektorában több céggel is találkozott a Fidelity. A keresletre vonatkozó kommentárok többnyire bizakodók, mind az autóiparból, mind más iparterületről újra egyre inkább nő az érdeklődés a félvezetők iránt. Az 5G-s telefonos megoldások iránt több cég érdeklődik (főként az Apple). Az AMD és az Intel várakozásai szerint a PC-k iránti kereslet megmarad. Az adatközpontok és a vállalatok költései ugyan egyelőre még visszafogottabbak lehetnek, de a kommentárok még itt is bizakodók 2021-gyel kapcsolatban.

A Qualcomm például a tartalmak 4G-ről 5G formátumúra történő átállásában lát lehetőséget, a vezető menedzserek a dolgok internete és az okos járművek miatt bíznak a fellendülésben.

A félvezető felszerelések (semicap) területén a kilátások alapvetően jók. Széles körű bizalom uralkodik a DRAM költések visszatérésével kapcsolatban (a NAND költések pedig részben már vissza is tértek). A szektor cégei a koronavírus alulértékelt nyertesei közé tartoznak, hiszen a memória- és chipgyártók termékei iránti keresletet is húzza az otthoni munkavégzés széles körű elterjedése. Komolyabb tényezőt jelent azonban a növekvő versenyintenzitás, hiszen a TSMC, a Samsung, valamint a kínai öntödék továbbra is pörgetik a termelést – ebből pedig a felszerelések gyártói profitálnak. Ez a dinamika még intenzívebbé válhat akkor, ha az Intel úgy dönt, hogy kiszervezi gyártását. A TSMC és a Samsung közötti versengés az öntödék legfejlettebb eszközökkel történő felszerelése terén komoly lehetőségeket tartogat olyan semicap cégek számára, mint a LAM, az ASML és az Applied Materials.

Szabályozási környezet

Az Egyesült Államokban a mostani jogszabályok megnehezítik a szövetségi kormány számára, hogy trösztellenes okokra hivatkozva igazán megszorongassa bármelyik nagyobb techvállalatot. Az ilyen eljárások emellett jelentős időbe telnek -  ez az internetes cégek szemszögéből nézve pozitívnak tekinthető.

A techcégek megregulázása azonban mind a republikánusok, mind a demokraták számára egyre lényegesebb kérdéssé válik. Erre irányulhat az EU-s GDPR-rendelethez hasonló, ún. szövetségi technológiai adatvédelmi törvény bevezetésének kezdeményezése is. Szintén pártközi támogatást kaphat a „Section 230” (az amerikai szövetségi Kommunikációs Etikett Törvény 230-as szakasza) tervezett átalakítása is, amelynek köszönhetően az online platformok felelősségre vonhatóvá válhatnának a felhasználók bejegyzéseinek tartalma miatt. Ezért fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a szabályozási kockázatokat - a Section 230 hatályon kívül helyezése különösen a közösségimédia-platformokat veszélyezteti -, és olyan cégekre érdemes fordítani figyelmünket, amelyek diverzifikált növekedési mozgatórugókkal rendelkeznek, kevésbé kiszolgáltatottak a törvényhozásnak egy-egy területen. 

Összességében elmondható, hogy a nagy technológiai vállalatok képesek kezelni a szabályozási kockázatokat. A helyes stratégia az, hogy figyelemmel kísérjük a dolgok alakulását, és ennek megfelelően reagáljunk - véli a Fidelity szakembere.

Konklúzió

Mivel a világ egyre inkább a járvány utáni életre kezd koncentrálni, minden eddiginél fontosabb figyelembe venni a technológiai szektor kilátásait a COVID után. Hyun Ho továbbra is optimista, amiben megerősítették a virtuális bejárás találkozói. A világjárvány számos technológiai kategóriában, így például az e-kereskedelemben és a távmunkát támogató szoftverek piacán egy újabb lépéshez vezetett a változásban. Az ágazat diverzifikált, strukturális növekedési mozgatórugókkal rendelkezik a fogyasztói és vállalati tevékenységek között, valamint a világjárvány utáni ciklikus fellendülés számos lehetőséget rejt a szektor számára. A vállalkozások az IT-költéseiket is átcsoportosítják új területekre, ez új piacvezetőket teremthet olyan területeken, mint az ERP-tervezés és a HR-menedzsment szoftverei. Az ágazat emellett profitálhat az Egyesült Államokban várható viszonylag kedvező politikai és szabályozási környezetből, bár bizonyos kockázatok - leginkább a 230. szakaszának hatályon kívül helyezésének lehetősége - nyilvánvalóan valósak, így a politikai és szabályozási kockázatok állandó nyomon követése elengedhetetlen.

"Ahogy az már régóta fennálló befektetési filozófiámhoz illik, az is fontosabb, mint valaha, hogy az eszközallokáció tekintetében kiemelten részvényspecifikusan kell eljárni. A piac a külső tényezőkkel és/vagy a híráramlással szemben egyre inkább az egyes részvények sajátosságaira összpontosít, a „COVID-nyertesek” és a „COVID-vesztesek” jelzők pedig egyre kevésbé játszanak majd szerepet a befektetők fejében"

- zárja elemzését Hyun Ho Sohn.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.