TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.

A jüan árfolyama 16 havi csúcsot ért el a héten 6,81 jüanos dollár jegyzésen, teljesen visszanyerve ezzel a koronavírus-válság idején elszenvedett veszteségét. A jüan így mintegy 2 százalékos árfolyamnyereséget halmozott már fel az év eleje óta.

A Goldman Sachs szerint 12 havi távlatban 6,7 jüanig gyengülhet a dollár. A bankház szakértői szerint a jüan árfolyama érzékenyen reagál ugyan az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusra, a létrejött kereskedelmi megállapodás azonban nem fogja érvényét veszíteni, legalábbis az idén még nem.

A HSBC pedig az év végére teszi a 6,7 jüanos dollárárfolyam elérését. A bankház korábbi prognózisa 6,95 jüanos dollárárfolyamot jelzett az év végére. Hasonlóképpen a jüan árfolyamának az erősödését jelzik a múlt héten módosított prognózisaikban az Union Bancaire Privee, a Westpac és a SEB pénzintézetek is.

Pénzpiaci megfigyelők szerint a kínai jegybank, a People's Bank of China (PBOC) nem vette igénybe a jüan erősödésének a megakadályozására rendelkezésére álló eszközöket, ami az erősödés hallgatólagos politikai jóváhagyására utal.

Rég nem látott szinten a kínai fizetőeszköz (Fotó: pixabay.com) Rég nem látott szinten a kínai fizetőeszköz (Fotó: pixabay.com)

A HSBC devizapiaci stratégiai vezetője, Ju Wang szerint a PBOC nem fog fellépni a jüan további erősödésével szemben sem, hiszen Kína erőteljesen törekszik devizája nemzetközi fizetőeszközként a külkereskedelmi kapcsolatokban betöltött rangjának az emelésére. A külföldi beruházások növekedésével járó tőkebeáramlás és az ország fizetési mérlegtöbbletének az emelkedése mind a jüan erősödése mellett szól - mutatott rá.

A jüan egyébként nem csak a dollárral szemben erősödik. A külkereskedelmi forgalommal súlyozott devizakosárral szemben ugyanis két hét alatt több mint egy százalékkal erősödött a kínai fizetőeszköz árfolyama.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.