2019. november 2. 07:42

Pénteken ismét jelentős emelkedéssel zártak a tengerentúli tőzsdeindexek, az S&P 500 és a Nasdaq Compsite mutatója is rekordszinten zárt.

Csak egy napos bizonytalanságot hozott csütörtökön az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kapcsán megjelent hírek. Pénteken ugyanis új lendületet vettek a piacok és újra rekordszinten zártak. A Wall Street három legfontosabb mutatója közül kettő történelmi rekordon fejezte be a napot, és a Dow is csupán 12 ponttal maradt el minden idők legmagasabb értékétől.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 299,98 ponttal, 1,11 százalékkal, 27 346,21 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 29,33 ponttal, 0,97 százalékkal nőtt, és 3066,89 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 94,04 ponttal, 1,13 százalékkal emelkedett, és 8386,40 ponton zárt.

A pénteki erősödést a hajnalban megjelent kínai makroadatok is támogatták. A kínai feldolgozóipar teljesítménye ugyanis két év óta a leggyorsabb ütemben bővült októberben a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének pénteken közölt eredményei szerint.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 51,4 pontról 51,7 pontra nőtt a múlt hónapban. Elemzők ezzel szemben gyengülést vártak, 51,0 pontos eredményt jósolva. Legutóbb 2017 februárjában állt 51,7 ponton a mutató. Az 50 pontos küszöb fölötti eredmény növekedést jelent. Az új megrendelések állománya szintén visszaállt októberben a növekedési tartományba, az elmúlt hat év leggyorsabb ütemű bővülését produkálva. A termelésre vonatkozó részmutató pedig 2016 óta a legmagasabb szintre kapaszkodott fel.

Ennél fontosabb volt azonban, hogy az amerikai munkaerőpiacról kedvező hírek láttak napvilágot, amely a bizonytalankodó befektetőket is meggyőzte, hogy nem kell tartani a recessziótól, és a tőzsdéken tovább folytatódhatott az emelkedés. Októberben 128 ezerrel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak létszáma októberben, ez jócskán meghaladta az elemzők által várt 75 ezer fős bővülést. Erre még rátett egy lapáttal az a tény, hogy a statisztikusok a korábbi két hónap számait is jócskán felfele korrigálták, így Donald Trump elnök szokásos „szerény” módján már 300 ezer feletti új munkahely teremtését tulajdonította önmagának pénteken. Érdekesség, hogy a jelentős számú munkahely létrejötte ellenére a munkanélküliségi ráta nem csökkent, hanem hajszálnyival nőtt, ugyanis az egy hónappal korábbi, egyébként 50 éves mélypontot jelentő 3,5 százalékról 3,6 százalékra emelkedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.