2019. június 19. 09:57
mfor.hu

A pénzmosás elleni törvény miatt egy hét múlva lejár a határidő, ameddig “újra kell azonosítani” az ügyfeleket. A legtöbb hír a bankszámlákról szól, kevesebben tudják, hogy ez nemcsak azokra vonatkozik, hanem a biztosításokra is. Amennyiben az újraazonosítás elmarad, megtörténhet, hogy az ügyfél nem tudja használni a bankkártyáját, egyéb pénzügyi termékét - ideértve az életbiztosításokat is.

Alig több mint egy hét áll már csak rendelkezésre az ügyfelek számára, hogy pénzügyi szolgáltatóiknál, így a biztosítóiknál is elvégezzék adataik újra egyeztetését. Ezt a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) írja elő azok számára, akik 2017. június 26-a előtt kötöttek életbiztosítást – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). 

Amennyiben az újraazonosítás elmarad akkor az a helyzet állhat elő, hogy az ügyfél nem tudja használni a bankkártyáját, egyéb pénzügyi termékét - ideértve az életbiztosításokat is. A jogszabály ugyanis előírja, hogy a magyarországi pénzügyi intézményeknek, így a biztosítóknak is legkésőbb idén június 26-ig teljes körű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. 

Az életbiztosítási szerződésekkel rendelkező biztosítótársaságoknak is el kell végezniük azon ügyfeleik teljes körű átvilágítását, akikkel 2017 júniusa előtt létesítettek ügyfélkapcsolatot, és akik esetében nem rendelkeznek a jogszabály által előírt adatokkal, dokumentumokkal. Ennek hiányában 2019. június 27-től az adott társaságok a hiány pótlásáig nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait – praktikusan például nem tudnak pénzt kivonni megtakarítási életbiztosításaikból.

Az életbiztosítások foroghatnak veszélyben Az életbiztosítások foroghatnak veszélyben

A pénzügyi intézményeknek rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek törvényben előírt személyes adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával. Ezen felül ügyfeleik kiemelt közszereplői státuszát is meg kell állapítaniuk (vagy nyilvánosan hozzáférhető adatbázis segítségével, vagy az ügyfél által tett nyilatkozat alapján). 

A vállalati ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért szükséges a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzése. A hiányos adatokkal, dokumentumokkal rendelkező, érintett ügyfeleiket a szolgáltatók a szükséges teendőkről részletesen tájékoztatják. 

Az ügyfelek a még hiányzó, szükséges okmánymásolatokat és nyilatkozatot nem csak a biztosító társaságuk személyes felkeresésével, de postán is beadhatják, sőt, a biztosítóval való kapcsolattartásra szolgáló e-mailcímükről is eljuttathatják társaságukhoz.  

Ezeket a szolgáltató akkor fogadhatja el, ha a másolatok megfelelő minőségűek, az ügyféladatok jól láthatók, s ez alapján az ügyfél egyértelműen azonosítható a korábbi átvilágításon már átesett személlyel.A pénzügyi intézmények nyilvántartásai szerint az ügyfelek jelentős részéről még nem állnak rendelkezésre a Pmt. új előírásainak megfelelő, a teljes körű ügyfél-átvilágításhoz szükséges adatok és dokumentumok. A MABISZ arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes mielőbb eleget tenni az adatpótlásra történő felhívásnak, különben fennáll a veszélye annak, hogy az érintett ügyfelek nem tudnak újabb ügyleteket kezdeményezni.

A Pénzügyminisztérium korábban kétmillió számla regisztrációs kötelezettségéről beszélt, ennek – a dolog természeténél fogva – kisebb hányada tartozik a biztosítási szektorhoz. Aki nem jár el időben, az nem kap büntetést, retorziót, de az azonosításig nem tud majd újabb tranzakciót kezdeményezni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.