TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Folytatódik a konszolidáció a hazai ingatlanüzemeltetési piacon: a BÉT-en jegyzett AKKO Invest Nyrt. megvette a szektor meghatározó cégének számító NEO Property Services Zrt.-t, a WING Csoport egyik vállalkozását. A részvényeseknek még jóvá kell hagyni a tranzakciót.

Az AKKO Invest Nyrt. igazgatótanácsa hétfőn közölte: saját és banki forrásból megvásárolják az egyre dinamikusabban növekvő ingatlanüzemeltetési piac egyik nagy szereplőjét, a NEO Property Services Zrt-t.  A jelenleg a WING Csoport tulajdonában álló vállalat 2019-ben 23,3 milliárd forintos árbevételt és 1,5 milliárd forintos EBITDA-t ért el. Nem közöltek részleteket a vételárról.

A szakma már évek óta azt tapasztalja, hogy a NEO dinamikus növekedési pályán mozog, árbevételét az elmúlt öt évben közel megduplázta és a jövőben az organikus növekedés mellett, akvizíciókat és új szolgáltatások bevezetését tervezi. Ez a növekedés sokak számára felvásárlási célponttá tette a céget. Érdekes, hogy a mostani eladó az Elitur Invest Zrt-n keresztül tavaly áprilisban vásárolta meg a NEO elődjét, a Strabag Property And Facility Services Zrt. 51 százalékos részvénycsomagját. A NEO-vá lett Strabag-cég elődje is a WING-hez köthető, hiszen a WING alapította. 

A WING az elmúlt években több nagy léptékű projekttel volt jelen a hazai üzleti ingatlanok piacán, jelenleg is több fejlesztést végez és tervez. A most eladott leányvállalata erős pozíciókat szerzett az üzemeltetési és ingatlankezelési szektorban.

A NEO Property Services Zrt. EBIDTA-ja (forrás: NEO Property Services) A NEO Property Services Zrt. EBIDTA-ja (forrás: NEO Property Services)

Nem kétséges, hogy az AKKO ezzel a lépéssel jelentősen növelheti a kezelt vagyona nagyságát, egyúttal közvetve vezető szerephez jut az ingatlanüzemeltetési piacon, amely az irodaházak, bevásárlóközpontok és ipari ingatlanok, hotelek számának növekedése révén folyamatosan hízik. Az egyik legnagyobb foglalkoztató szektoról van szó, becslések szerint közvetetten és közvetve mintegy 450 ezer ember dolgozik a kereskedelmi ingatlanok és közintézmények üzemeltetésén, kezelésén.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Prutkay Zoltán, az AKKO Invest elnöke az akvizícióval kapcsolatban elmondta, hogy ezzel a lépéssel a vállalat jelentős lépést tesz növekedési terveinek a megvalósításában, melynek célja, hogy a magyar tőkepiac meghatározó vagyonkezelő cégévé váljon.

A NEO Property Services 1999-es alapítása óta Magyarország egyik vezető ingatlanüzemeltetője és szolgáltatója. Tevékenységei közé tartozik a létesítménygazdálkodás (Facility Management), az ingatlankezelés (Property Management) és az ingatlanberuházásokhoz kapcsolódó projektmenedzsment.

Az országos lefedettségű vállalatnak több mint 170 ügyfele van, közöttük például a Corvinus Egyetem, az ELMŰ-ÉMÁSZ, a Magyar Telekom, a MÁV, a STRABAG és a WING. Partnerei számára több mint 10 millió négyzetméter külterületet gondoz és több mint 3 millió négyzetméter ingatlanterületet üzemeltet, több mint 650 fő munkavállalóval.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.