3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy budapesti háziorvosnak elege lett, s bezárja rendelőjét.

Egy zuglói háziorvosnak elég volt az egészségügyi reformból, és az elmúlt évek történéseiből, német nyelvtanulásba kezd, asszisztense pedig nyugdíjba megy. A Kunetz Zsombor által kiszúrt posztban így ír Dr. Zsigri Szabolcs:

"Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy rendelésünket 2023.04.30., keddi napon véglegesen befejezzük. Az azt követő időszakról, amint tudunk, tájékoztatást fogunk adni honlapunkon, Facebook oldalunkon, és emailben is".

Április végétől vége a dalnak. Fotó: Facebook
Április végétől vége a dalnak. Fotó: Facebook

"A körzeti nővér jól megérdemelt nyugdíját kezdi meg. Én német nyelvtanulásba kezdek, nincsen még elkötelezettségem, nincsen még új munkaszerződésem.

Köszönjük az elmúlt évek irántunk tanúsított türelmét, megértését, köszönjük, hogy ennyire rugalmasan, jól fogadták újításainkat, beruházásainkat, fejlesztéseinket". 

A háziorvos a továbbiakban ezt írja: a távozás okai között nem szerepel az orvosi fizetés, amit Magyarország Kormánya megemelt és a megnövekedett munkamennyiség sem. 

Majd a távozás okait a teljesség igénye nélkül felsorolja: 

 • a háziorvosi fizetés megközelíti ugyan a kórházi fizetést, de feltételrendszerhez kötött
 • az orvosi gyógyító, oktató, kutató munka helyett egyre több felesleges adminisztrációt végzünk
 • az oktatási, szociális, egészségyügyi rendszer hibáit, hiányosságait kell pótolnunk
 • pácienseink gyógyításában mindennaposak a kudarcaink, amikor nem tudunk objektív okok miatt előrelépni, megfelelő kezelést, ellátást nyújtani
 • pácienseink visszajelzései alapján egyre nehezebb a helyzetük, megfelelő ellátáshoz, sőt, már időponthoz jutásuk, mind állami, mind magánszolgáltatók esetében
 • a költségvetésünk a jelentősen megnövekedett kiadások miatt nehezebben tartható, illetve csökkentik is
 • napi szinten órákat töltünk el felesleges adminisztrációval, igazolások, táppénzes papírok, szociális igazolások kiadásával
 • napi szinten órákat töltünk betegeink életútjának szervezésével
 • az elmúlt évtizedek során nem történtek kedvező változások a magyar egészségügy szervezettségében
 • az elmúlt időszakban kedvezőtlen változások történtek a magyar egészségügyben, az alapellátásban, az egészségügyi szervezetek bevonása, véleményének figyelmen kívül hagyásával
 • az elmúlt időszakban sem történtek meg a páciensek, háziorvosok, szakmai szervezetek bevonásával történő egyeztetések, nem készültek átfogó tervek

Mindehhez Kunetz hozzáfűzi: "Ez egy személyes veszteség is, tényleg mindent a betegért elv alapján dolgoztak". 

Ismeretes, hogy a Hajdú-Bihar vármegyei tesztidőszak után most Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is élesítik a megreformált háziorvosi ügyeleti rendszert. Sok háziorvos a nyomás ellenére sem írta (még) alá az új munkaszerződését, amellyel kapcsolatban Kunetz Zsombor korábbi posztjában megjegyzi: a munkaszerződés aláírására kötelezés kényszerítésnek tekinthető. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!