2p

Az időskori demencia Damoklész-kardjaként lebeg a sokáig élő emberek felett, ám ez egyben jó üzletet ígér a gyógyszergyártóknak is, ami ösztönzi a kutatásokat.

A brit Warwick és a kínai Fudan egyetem kutatói azt állítják, hogy rátaláltak arra a módszerre, amellyel a demencia kialakulását megelőzően 15 évvel előre lehet jelezni, ki fog szenvedni ebben a betegségben. Pontosan fogalmazva a demencia klinikai diagnózisát megelőzően képesek prognosztizálni ennek az orvosi megállapításnak a megszületését.

Tízmilliókat érint

Az enyhébb tüneteket még nem tudják másfél évtizeddel korábban megjósolni. A világon 55 millió ember szenved demenciában, így a gyógyításukat szolgáló orvosságok vagy azok a készítmények, amelyek a betegség megelőzését szolgálják, jó üzletet kínálnak a gyógyszergyártóknak. Ugyanez a helyzet az egészségügyi szolgáltatókkal, amelyek sokat takaríthatnának meg, ha kevesebb demens ember ápolását kellene finanszírozniuk.

Kedvező eredményekre jutottak a kutatók. Fotó: Pixabay
Kedvező eredményekre jutottak a kutatók. Fotó: Pixabay

A brit-kínai kutatócsoport a Financial Times beszámolója szerint 52 ezer ember 2006 és 2010 között levett, majd lefagyasztott vérmintáját vizsgálta. Olyan fehérjéket kerestek, amelyek mennyisége már akkor jelezte, hogy azok, akiktől származnak, demenciában fognak szenvedni. Végül 1400 embert találtak, aki erre a sorsra jutott. A korábban levett vérükben 11 olyan fehérjére bukkantak, amelyek mennyisége előrejelezte a betegséget.

A jövő zenéje, hogy miként lehet beépíteni a vértesztekbe ezt a kutatási eredményt. A jó viszont az, hogy nemrégiben egy másik tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, a jelenleg használatos vértesztek alapján is elég megbízhatóan előre lehet jelezni az Alzheimer-kór kialakulását. Emellett 2023 őszén az Eisai és az Eli Lilly gyógyszergyártók olyan kutatási eredménnyel álltak elő, amely szerint egyik készítményük sikeresen alkalmazható az Alzheimer-kór korai szakaszában a betegség ellen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!