2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csak döntés van, a konkrét megállapodás azonban még késik.

Július elsejétől átveszi az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól. Az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese a folyamatról és a védőnőknek kiküldött adatkérő nyilatkozatokról is beszélt - írta az infostart.hu

Az újszülöttek is tartogatnak meglepetést. Fotó: Depositphotos
Az újszülöttek is tartogatnak meglepetést. Fotó: Depositphotos

"A jelenlegi széttöredezett, nagyon sokszereplős helyett egységes munkáltatói háttér jön létre. Ezenkívül június elsejétől él az a törvénymódosítás, amely a védőnői szakmai irányítást különválasztja a védőnői szakfelügyelettől, és a szakmai irányítás is az Országos Kórházi Főigazgatóság feladata lesz innentől" – mondta az InfoRádióban Bábiné Szottfried Gabriella.

Szerinte az elmúlt másfél évben a védőnői mentorrendszer bizonyította a napi operatív szakmai irányítás fontosságát, és azt is biztosította, hogy megfelelő információhoz jussanak a területen dolgozó kolléganők.

A lap szerint folyamatban van az önkormányzatokkal az együttműködések megkötése, ami mindenhol az irányító vármegyei kórház feladata, az önkormányzatokkal már fel is vették a kapcsolatot. A jogszabály szerint az önkormányzatok a szükséges ingó- és ingatlanvagyont ingyenes használatba adják a védőnői feladatellátáshoz, a védőnői ellátás pedig helyben marad, tehát nem kerülnek be a védőnők fizikálisan az irányító vármegyei kórházba,
mert ugyanaz lesz a körzetük, a gondozotti létszámuk, ugyanazokat a feladatokat látják el magasabb szakmai színvonalon.

Emlélkeztetett: az átállás fontos része, hogy új fenntartóhoz kerülnek, így egy adatbekérőt lapot juttattak el a védőnőkhöz. Ennek tartalmával kapcsolatban megjelentek bizonyos hírek, amelyek szerint olyan adatokra kíváncsi a fenntartó, mint például a munkáltató számítógépe, telefonja. Ez amiatt fontos Bábiné Szottfried Gabriella szerint, hogy megnézzék, milyen eszközöttel rendelkeznek az adott védőnők, a felszereltségük megfelel-e a minimumfeltételeknek. Ha nem tudjuk, vagy nem felel meg, akkor azt pótolni kell – jelentette ki a főigazgató-helyettes.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!