2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az új rendszerbe való átlépéshez az egész életüket nyitott könyvvé kéne tenniük a védőnőknek egy kikerült dokumentum szerint.

Július 1-jén veszi át az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól, azonban az új rendszerre való átállással kapcsolatban elég súlyos aggályok merülhetnek fel a Népszava szerint.

"Az elmúlt egy hónapban a megyei kórházi főigazgatóságok először azt kérték az önkormányzatoktól, hogy jelöljenek ki kapcsolattartókat, akik segíteni fogják a védőnőket az új rendszerbe való átlépésben. Ezt követően különféle adatlapokat küldtek ki a védőnőknek, amelyeken be kellett jelölniük, hogy hozzájárulnak-e például ahhoz, hogy a munkavégzésre használt helyiségekben kamerafelvételek készüljenek, illetve ellenőrizheti a gépkocsi- és számítógépadatait, de bekérték gyermekeik és házastársuk összes azonosító adatát Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében" - mondta Eszes Béla Jánoshida polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke.

Nem kell félni, nem fog fájni a védőnői rendszer átalakítása? Fotó: Depositphotos
Nem kell félni, nem fog fájni a védőnői rendszer átalakítása? Fotó: Depositphotos

A Népszava birtokáab került adatbekérő lapon ez áll:

"A munkáltató jogos érdek alapján kezeli a kamerarendszer által rögzített képmást."

Valamint:

"A munkáltató jogos érdeke alapján ellenőrizheti a számítógép, internet, hivatali e-mail és telefon, a munkavállalóhoz tartozó személygépkocsi adatait."

A lapon egyébként a védőnőknek házastársuk és gyermekeik részletes adatait is meg kell adniuk (már ha vannak persze).

A lap kérdésére az Országos Kórházi Főigazgatóságtól azt válaszolták, hogy "nem kerül sor a helyiségek bekamerázására", és a gépjárművek, telefonok nyomon követéséréről sem született utasítás.

Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke szerint a védőnőket folyamatosan tájékoztatják, és ő semmilyen adatlapról vagy hozzájárulás-kérésről nem hallott. Szerinte nem lesz nagy változás a rendszerben, ugyanott, ugyanolyan felszereltség mellett, ugyanazokkal a családokkal foglalkoznak majd a védőnők.

Arról viszont nem beszélt, hogy a jogszabály szerint, aki nem írja alá az új szerződését, annak nem jár végkielégítés, mivel a védőnők jogviszonya az átalakítás nyomán folyamatos marad. Márpedig a Népszava információi szerint, aki nem írja alá a hozzájárulásokat és nem tölti ki az adatlapokat, nem kap szerződést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!