<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Sok orvos január óta nem kapott fizetést.

A Honvédkórház számos orvosa és szakdolgozója nem annyi bért kapott, mint amennyi szerintük havi illetményként járna - írja a Népszava. Voltak ápolók, akiknek 60, 100, 130 ezer forinttal utaltak kevesebbet. Miközben akadt olyan fiatal orvos, aki mindössze 23 ezer forintot kapott havi bérként. Állítólag az esetek túlnyomó többségében a pótlékokat, béren kívüli juttatásokat nem utalták át az érintetteknek, és amit kifizettek, azt is rosszul.

Van olyan fiatal orvos, aki 23 ezer forintnyi bért kapott. Fotó: Wikimedia Commons
Van olyan fiatal orvos, aki 23 ezer forintnyi bért kapott. Fotó: Wikimedia Commons

A január elsején végrehajtott átszervezés eredményeként a Honvédkórház egyik része a honvédség felügyelete alatt maradt, míg a civilekkel kapcsolatos feladatokat új egészségügyi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház nevű szervezet vette át. Az új intézmény irányítása a belügyminiszterhez került, a civil egészségügyi ellátáshoz kötődő orvosok, szakdolgozók és egyéb nem katonai alkalmazottak szolgálati jogviszonyban folytatják. Az átszervezés azonban nem ment bonyodalmak nélkül, legalábbis ami a fizetéseket illeti, ugyanis több mint kétezer ember vár még mindig az első bérfizetésre. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a lap megkeresésére azt közölte, hogy a problémák kezelése már megtörtént, és az esetlegesen elmaradt járandóságokat hóközi kifizetés keretében utalják a számlákra. Megígérték azt is, hogy a téves adminisztráció miatt nem érhet hátrány egyetlen foglalkoztatottat sem.