2p

Cégfelvásárlásokkal gyorsítja fel az AstraZeneca kínálatának bővítését a rák kezelését szolgáló új módszerek területén. A világ gyógyszeriparának egyik óriása nem sajnálja a pénzt erre a célra.

A brit–svéd AstraZeneca gyógyszergyártó multi 2 milliárd dollárért felvásárolja a Fusion Pharmaceuticals vállalatot. Ezzel tesz nagy egy lépést abba az irányba, hogy a következő generációs rákkezelések egyik vezető gyógyszerszállítója legyen. Ez már a második ilyen bejelentés az AstraZeneca részéről ebben a hónapban. Korábban az Amolyt Pharma bekebelezéséről állapodott meg, amiért 1,05 milliárd dollárt fizet. Ezzel a céggel a ritka betegségek gyógyítását szolgáló kínálatát erősíti meg.

A rákgyógyításban lépne előre a gyógyszermamut.
A rákgyógyításban lépne előre a gyógyszermamut.
Fotó: Depositphotos

A Fusion esetén részvényenként 21 dollárt fizet a gyógyszergyártó, ami több mint 97 százalékos prémiumot tartalmaz az amerikai tőzsdén jegyzett vállalat március 18-ai záróárához képest. Cserébe megszerzi a vállalat következő generációsnak tartott RCs (radioconjugates) típusú rákkezelési készítményét, amelynek tesztelése folyamatban van - részletezi a tranzakciót a Reuters. 

Az újdonság lényege, hogy radioaktív izotópot juttat a beteg sejtekben, amivel megfesti azokat, lehetővé téve, hogy a további kezelés csak a daganatot pusztítsa el a környező szövetek roncsolása nélkül. A Fusion legígéretesebb programja az FPI-2265 kódnevezet viseli. Ez közepes fázisú tesztelés alatt áll
prosztatadaganatban szenvedő betegeknél.

„A páciensek 30-50 százaléka kap sugárkezelést rák betegsége valamelyik fázisában. A Fusion felvásárlásával részt akarunk vállalni ennek a kezelésének az átalakulásában” – mondta Susan Galbraith, az AstraZeneca onkológiai gyógyszerek kutatásával foglalkozó részlegének egyik vezetője. A vállalat eközben dolgozik más olyan módszerek létrehozásán is, amelyek a rákos sejtek pontos kiiktatását szolgálják. Ezek közé tartoznak az ADCs (antibody-drug conjugates) készítmények.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!