3p

Valószínű, hogy a politikus egészségügyi adatai tényleg a mentőktől szivárogtak ki. 

Az egészségügyi szakértő annak kapcsán fejtette ki a véleményét, hogy Magyar Péter egészségügyi adatait tartalmazó mentési esetlapot tett közzé egy kormányellenességgel nehezen vádolható bulvárlap. Mint írta:

Elég valószínűnek látszik, hogy a Bors propagandalap által bemutatott Magyar Péter egészségügyi adatait tartalmazó mentési esetlap az Országos Mentőszolgálat rendszeréből szivárgott ki.

Több kommentelő is jelezte, hogy az Országos Mentőszolgálat esetlapján, amely Magyar Péter adatait tartalmazza sokkal több információ található, mint azokon az adatlapokon, amelyeket az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, népszerű nevén Felhő) tartalmaz.

A mentési dokumentációhoz az Országos Mentőszolgálat, maga a mentés alanya férhet hozzá, vagy azon személy, aki ismeri a belépési jelszót, illetve az az egészségügyi ellátó, amely a betegellátás érdekében lehívja ezeket az adatokat.

Azonban, ha az adatlapot egészségügyi szolgáltató hívja le azt naplózza a rendszer, így órára, percre, másodpercre pontosan meg lehet mondani, hogy kinek a belépési kódjával történt a letöltés. Persze, amennyiben ez az EESZT-ből történik és nem máshonnan kerül ki a dokumentum.

Kunetz Zsombor szerint elfogadhatatlan, ami történt
Kunetz Zsombor szerint elfogadhatatlan, ami történt
Fotó: YouTube

Mint írta, a bizonytalanságok eloszlatásához megkérte egy ismerősét arra, hogy küldje el a saját EESZT fiókjából letöltött mentési dokumentáció képernyőfotóját. Kiemelte, a csatolt képen látható képernyőmentésről hiányoznak róla azok a részletek, amelyek a Bors által megosztott mentési dokumentáción szerepelnek. Posztjában hozzátette,

ezek a részletek valós mentési adatokat tartalmaznak, egyáltalán nem valószínű, hogy hamisak lennének. Ráadásul maga az Országos Mentőszolgálat sem vonta kétségbe a Bors által közzétett adatlap valódiságát.

Így nagyon, nagyon erős a gyanú arra, hogy a Bors által ismertetett mentési dokumentum valós, és - miután az EESZT rendszerében más adatlap tölthető le - ez az Országos Mentőszolgálat rendszeréből került ki.

Amennyiben ez a nagy valószínűség igaz, akkor az azt is jelenti, hogy az adatszivárogtatást az Országos Mentőszolgálat rendszeréhez hozzáférő egyén okozta. Éppen ezért az Országos Mentőszolgálat főigazgatója biztosan nem maradhat az intézmény élén, hiszen közvetve, vagy közvetett módon ő maga is felelős lehet.

Az egészségügyi szakértő végül ismételten a helyzet elfogadhatatlanságát hangsúlyozta, mint írta:

akár egy politikai kampányban, akár egy vitában, vagy csak egyszerűen sem lehet annál aljasabb dolgot elképzelni, mint egy ilyen szigorúan védett személyes egészségügyi adat kiszivárogtatását. Ez nem lehet politikai stratégia, hiszen így senki nem lehet biztonságban!

Kunetz Zsombor teljes posztját itt tudja elolvasni:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!