2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Semmelweis Egyetem nyerte a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Budapest Onko-projekt 2. közbeszerzést. Ez lehetővé teszi 2088 daganatos, illetve daganatgyanús beteg gyors CT vizsgálatát tizenegy budapesti kerületben élő lakosok számára, hét napon belül. A Semmelwesi Egyetem tájékoztatása szerint a lelet három napon belül elkészül.

Jogszabályi rendelkezés szerint 2015. június 01. napját követően a rosszindulatú daganatos kórkép megalapozott klinikai gyanúja esetén a CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatot a beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül köteles elvégezni. Tehát ez a 14 nap rövidül le a felére - írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő legfrissebb Facebook-posztjában.

Kunetz szerint azonban sajnos a Budapest Onko-projekt 2 program csak szakorvosi beutalóval vehető igénybe. Így máris kiesnek azok a betegek, akiket a háziorvosuk küldene el kivizsgálásra tumorgyanú esetén.

Ezen betegeknek először el kell jutniuk egy szakorvoshoz, aki a háziorvos gyanúját megerősíti, és beutalja a CT vizsgálatra a beteget. Itt már nincs 14 napos szabály és a éppen ezért ez az egész program ezen betegek számára ezen a ponton válik teljesen értelmetlenné. Ugyanis míg az állami ellátásban szakorvoshoz jut a beteget, a daganat gyakran már nem operálható. Magánellátó meg nem utalhat be az állami ellátásra beteget, tehát még csak megkerülni sem lehet a rendszert úgy, hogy a magánellátásban szerezzen a beteg beutalót.

Így, ez a program jobbára csak azon betegeknek tud segíteni, akik daganatos betegek és után követésük miatt van erre a vizsgálatra szükségük, vagy akik gyorsan el tudtak jutni állami finanszírozott szakorvoshoz.

A szakértő hozzáteszi: "Ez akkor jelenthetne valós segítséget, ha a háziorvosok is utalhatnák a beteget közvetlenül CT, vagy akár MR vizsgálatra legalább daganatgyanú esetében. Ez van akkor, amikor a politika - most éppen ellenzéki oldalon egy blöffből (legyen mindenhol CT 50 milliárdért), és nem a szakpolitikai tanácsadókból indul ki, már feltételezve, hogy a főpolgármesternek van egyáltalán épkézláb szakpolitikai tanácsadója". 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!