3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint nagyobb a baj a szülészeti minimumfeltételeket szabályozni kívánó új rendelettel, mint azt elsőre gondolnánk, és egy igen aggasztó feltételezésre jut. 

"Nem csupán a csecsemők biztonságát, hanem a szülő nőket is nagyon komolyan veszélyeztetheti ez a rendelettervezet" - írja Kunetz Zsombor legújabb Facebook-posztjában.

Mint írja, nemcsak a neonatológus, azaz a koraszülöttek, csecsemők ellátását végző orvosak kötelező jelenlét törölnék el, hanem az aneszteziológus szakorvos kötelező azonnali elérhetőségét is. A tervezett szerint 30 perces elérhetőséget kell biztosítani.

"Ez már önmagában vicc, hiszen bátran bárki kipróbálhatja visszatartani a levegővétel 30 percig, ugyanis valószínűleg nem fog tudni egy nőgyógyász, akárcsak maszkos-ballonos lélegeztetést sem biztosítani megfelelő módon a csecsemőnek, mert nincs benne rutinja, ez egy másik szakma!" - hívja fel a figyelmet a szakértő a bajok forrására.

De tovább megy: Ugyanígy hogyan gondolják megoldani az elakadt szülések kezelését altatóorvos hiányában? Majd harminc perc múlva odaér, valaki, ha odaér, mert ugye sem az altatóorvos, sem a neonatológus nem mentőautó, mert az is egy másik szakma. És mégis hogyan képzelték el a mentő kiérkezését időben, hiszen Budapesten nem sikerül sokszor fél-egy órán belül kiérkezniük, hogy oldják ezt meg majd országszerte?

A szülészet esetében, amikor baj van, akkor ott azonnal baj van, nem véletlen ezen a szakmán belül a két kesztyűs császár fogalma sem, amikor arra sincs idő, hogy a szülészorvos bemosakodjon, ekkor az aneszteziológusnak nem 30 percre, hanem a beteg fejénél kell lennie.

Amikor meg azt látom, az RTL híradójában, hogy egy magánintézményt vezető szülész-nőgyógyász orvosigazgató azt nyilatkozza, hogy a rendelettervezet az nem aggályos számára, hiszen a szülész-nőgyógyászképzés része a csecsemőellátás, és ezt öt azaz öt!!! évente frissítik, akkor nem nagyon tudok másra gondolni, minthogy ez az egész rendelettervezet a segítségükkel jöhet létre. Hiszen az nyilvánvaló, hogy öt éves frissítés az teljesen alkalmatlan azokban az életet veszélyeztető helyzetekben, amikor rutinból azonnal kell cselekedni és nem a csecsemő fejét keresgetni.

Kunetz szerint még az is elképzelhető, hogy ezt a rendelettervezetet nemcsak az orvoshiány szülte, hanem elképzelhető, hogy azon magánszolgáltatók lobbija is, akik eddig nem tudtak szüléseket vállalni a minimumfeltételek hiánya miatt, azonban ezen feltételek jelentős csökkentésével már képesek lesznek rá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!