2p

Soha nem volt még ilyen magas a kórházak tartozásállománya.

Az eddigi legmagasabb kórházi adósságot 23,4 milliárd forinttal szárnyalta túl a szeptember végi, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. Jelenleg 108,2 milliárd forint tartozást görgetnek maguk előtt az intézmények, az eddigi legmagasabb regisztrált érték 84,6 milliárd forint volt, 2015. április 30-án.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint ennél kisebb az állomány, 82,5 milliárd forintos, a különbségre magyarázat, hogy a modellváltás miatt az egyetemi klinikáknak nem kell az államkincstárnak adatot szolgáltatni. 

Egyre nagyobb a baj. Fotó: Depositphotos
Egyre nagyobb a baj. Fotó: Depositphotos

A legnagyobb tartozással rendelkező intézmények:

  • Debreceni Egyetem: 9,914 milliárd forint (+ 1,73 milliárd)
  • Semmelweis Egyetem: 1,139 milliárd forint (+189 millió)
  • Pécsi Tudományegyetem: 7,447 milliárd forint (+856 millió)
  • Szegedi Tudományegyetem: 7,337 milliárd (+929 millió)

A lapnak Rásky László azt mondta: hivatalos reakciót sehonnan sem kaptak a témában. És hozzátette: az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) múlt heti fórumán kiderült, hogy a tárgyalások már azon a szinten folynak, ahol az orvostechnikai beszállítókat már nem szokták megkérdezni. Az EGVE-n Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, hogy november elején kerülhet a kormány asztalára a kórházi adósságok rendezésének ügye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!