7p

„Elértünk a falig” – jelentették ki a lejárt kórházi adósságok megduplázódott kifizetetlen számlái miatt a magyarországi orvostechnikai szektor meghatározó érdekképviseleti szervezetei. Igaz, a kormánnyal folyamatos tárgyalásban állnak, ám egyelőre messze még a megoldás.

„Régi probléma, hogy az orvostechnikai cégeknek nem fizetnek (időben) a kórházak, de idén minden eddiginél nagyobb a baj. Eddig évente 50-60 milliárd lejárt kórházi adósság gyűlt össze év végére, most azonban már szeptember végén meghaladta a 100 milliárd forintot” – jelentette ki az ETOSZ (Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete), a Mediklaszter (Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter) és az Orvostechnikai Szövetség képviselője a szerda délelőtti sajtótájékoztatójukon.

Az eseményen, - mellyel érdekes módon épp egyidőben adta ki közleményét az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), hogy előremutató tárgyalásokat folytatnak a szervezetekkel -, cégvezetők is résztvettek, akik az egyre súlyosbodó nehézségeikről beszéltek.

Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója azt mondta, idén a beszállítók helyzete sokkal komolyabb, mint tavaly. A „megszokott összeg” duplájára rúgnak már a kifizetetlen számlák, amik között még sok tavaly nyári szállítás is van, amit nem egyenlítettek ki a kórházak a beszállítóknak.

Balról jobbra: Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója, Tóth Zsolt, a Mediklaszter főtitkára, Ráskay László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Jóbai Zsolt, a Replant Care Kft. ügyvezetője, és Király Gyula, a Hostitality ügyvezetője a 2023. október 11-i sajtótájékoztatón. Fotó: Mfor.hu
Balról jobbra: Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója, Tóth Zsolt, a Mediklaszter főtitkára, Ráskay László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Jóbai Zsolt, a Replant Care Kft. ügyvezetője, és Király Gyula, a Hostitality ügyvezetője a 2023. október 11-i sajtótájékoztatón. Fotó: Mfor.hu

„Ami még súlyosabbá teszi a helyzetet, az a cégek finanszírozási költségeinek megugrása. Az eddigi kedvező banki finanszírozás helyett ugyanis a 13 százalékosra megnőtt alapkamat miatt akár 20 százalékos banki kamatokkal kell szembesülnie a vállalkozásoknak” – tette hozzá Rádai.

Az egészségügy az egyik legfontosabb erőforrás, az orvostechnikai ipart nemzetstratégiailag fontos szektornak tekinti a kormány, hiszen 1500 kis- és középvállalkozást érint, akik 500 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak. Ezért az érdekvédelmi szervezetek hangsúlyozzák, hogy nem fogadható el a késedelmes fizetés, hiszen a cégek régen befizették az áfát, és viselik a különböző adóterheket is, miközben nem jutnak vissza jogos költségeikhez.

„Üdvözüljük, hogy nyáron született a kórházi adósságok enyhítésére irányuló törekvés, amit rezsitámogatásra kaptak az intézmények, de ezek a beszállítókhoz nem jutnak el” – jelentette ki Tóth Zsolt, a Mediklaszter főtitkára.

Egy szeptemberi felmérésük szerint a hazai orvostechnikai beszállítók 99 százalékának tovább nőttek 2023 közepe óta a kintlévőségeik. Emiatt van, aki teljesen eladósodott, máshol nincs forrás a kapacitásbővítésre, vagy fejlesztésekre, pedig a modern gyógyítás ezeken is múlik.

„Nem vonjuk kétségbe a kormányzati erőfeszítéseket, de azt kérjük, hogy az állam ne terhelje a beszállítókra a kórházak gazdálkodási problémáit! Szeretnénk azonnal megkapni a tartozások ellenértékét, ahogy a késedelmi kamatokat és a behajtási felárakat is” – tette hozzá a főtitkár.

Cégszinten nagyon nehezek a mindennapok

Hogy érzékeltessék a szinte kezelhetetlen nehézségeket, Jóbai Zsolt, a Replant Care Kft. ügyvezetője, a Magyar Orvostechnikai Szövetség alelnöke azt mondta, a 2000-ben alapított, 30 fős cégével az idén először fordult elő, hogy hitelt kellett felvennie a talponmaradáshoz. Hiába kapta meg cége a Bisnode AAA besorolást kiváló munkájukért és megbízhatóságukért, ha az állam részéről ezt nem tapasztalják.

„A tavalyihoz képest duplázódik, de lehet, hogy triplázódni is fog a kintlévőségünk. Összességében fél milliárd forintnyi számlázott tartozás kiegyenlítésére várunk, melynek 57 százaléka már le is járt. Egyes kórházaknak 30-70 százalék is a lejárt tartozása felénk” – mesélt az áldatlan állapotokról.

Király Gyula, a magyar piac 35 éve fontos szereplője, a Hospitality Kft. vezetője, a Mediklaszter társelnöke szerint immár 10 éves trend, hogy nem fizetik ki időben őket. Most szeptemberben azonban 66 százalékot tettek már ki a tartozások a büdzséjükben, ami már kezelhetetlen.

„Munkatársaink megtartása is kezd problémává válni, hiszen az IT-szakemberekért kapkodnak. Volt olyan időszak, amikor a teljes forgalmunk 100 százaléka kintlévőség volt. A számláink 19 százalékét fizetik ki időben, jelenleg 52 százalék a kifizetetlen számla. Ezeket még az áfával is meg kell növelnünk, viszont, hogy tenderképesek legyünk, folyamatosan fizetnünk és sakkoznunk kell. Most azonban elérkeztünk egy határra” – jelentette ki Király.

A tárgyalások ellenére még nincs valódi megoldás

Arra a kérdésre, hogy akkor mégis milyen eszköz áll a cégek és az érdekvédelmi szervezetek kezében, hogy ez végre megoldódjon, a jelenlévők azt mondták, hogy nemcsak kiszolgáltatottak, de kevés is a mozgásterük.

Pedig a kórházak még nem is teljes inflációt érzik, ugyanis az orvostechnikai eszközök áremelkedése mindig alatta marad ennk a speciális, kórházi tenderek miatt. Tévhit ugyanis, hogy a kórházi szállítók beépítik az inflációt a lejárt adósságokba, hiszen akkor nem kapnák meg a szerződéseket. Az 1-2 éves tendereknél pedig nem tapasztalják a rugalmasságot, tehát hogy az infláció miatt árkorrekciót lehetne végrehajtani.

Folyamatos levelezést folytatnak a kórházakkal, több-kevesebb sikerrel. A felszólító levelek sem érnek már semmit, folyamatosan át kell csoportosítaniuk költségeiket, számtalan tulajdonostárs kiszáll, mert nem látják tovább értelmét így a vállalkozásnak.

„Ha ismét nem történik semmi, vészforgatókönyvet kell kitalálnunk év végére” – hangsúlyozták a résztvevők.

Az állam oldalán van a megoldás

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az egyszereplős tendereknél általában nincs probléma a kifizetéssel. A Magyar Államkincstár által közzétett adatokból azt látható, hogy a kórházak 30-40 százaléka nem halmoz fel adósságot, ám az augusztusi számokból az derül ki, hogy még a régi-jól fizető kórházak is újra szembesülnek a nemfizetés problémájával.

Korábban működőképes volt a faktorálás a szektorban, amikor egy-két bank vállalt, de mivel ennek van díja is, és csak 180 napra vállalták, ez mára kikopott lehetőség a cégek számára.

Az ETOSZ, az Orvostechnikai Szövetség és a Mediklaszter folyamatosan próbál tárgyalni a kormánnyal erről a több évtizedes problémáról, de mint mondják,

„mi ebben a ciklusban szeretnénk megoldást találni erre”.

Hozzáteszik: az valóban pozitív, hogy kialakult egyfajta kommunikáció, amire régen nem volt példa, s a jószándékot is felvillantották. Ugyanakkor a szervezetek szerint az állam oldalán kell a megoldásnak megszületnie, hogy a kórházak jogkövetően járjanak el, s ne mulasszák el a fizetési határidőket.

Most kell lépni, mert összeomolhat a rendszer

„A pénzügyi következményeket automatizmusnak kell tekinteni, és az nem alkukérdés, hogy a beszállítók mondjanak le róla a késedelmi díjakról. Ezért azt várjuk az államtól, hogy ugyanolyan következetesen lépjen fel az intézményeivel, mint a vállalkozásokkal, ha azok nem fizetnek” – jelentették ki a sajtótájékoztatón a résztvevők.

Ha nem rendeződik a probléma, s nem tudnak szállítani majd a cégek, az egészségügyre gyakorolt hatások is beindulnak. Ilyen lehet, hogy leállhatnak a fejlesztések, kivonulhatnak a fejlesztők, nem jönnek be az országba az innovatív eszközök, vagy kivonnak egyes termékeket. Ez az összeomlás nem hirtelen fog megtörténni, hanem lassan erodálódik a helyzet, ami akkor fog feltűnni, amikor majd a tizedik cég sem tud szállítani a kórházaknak, mert csődbe ment.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!