2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megkezdődik az Egészségügyi Államtitkárság és a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) sztrájktárgyalása.

Értesülése kapcsán a Népszava emlékeztet arra, hogy a szakszervezet január végén levélben jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, sztrájktárgyalást kezdeményeznek, miután a kormányzat egyértelművé tette, nem idén januártól, hanem csak júliustól és jövő év márciusától emelik a béreiket.

Ezt a FESZ-nél elfogadhatatlannak tartják, mivel úgy számolnak,  a nyári emelés mindössze 10-20 százalékos bérnövekedést jelenthet, ami az inflációt sem kompenzálja.

Belső felmérésük szerint pedig a jelenlegi bérezés mellett a szakdolgozók 72 százalékának gondot jelent az élelmiszer megvásárlása, csaknem harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani gyermeke ruházkodását, valamivel több mint nyolcaduk nem tudja fizetni a rezsijét.

Máshogy számolnak. Fotó: Depositphotos
Máshogy számolnak. Fotó: Depositphotos

Soós Adrianna, a FESZ elnöke a Népszavának elmondta: a sztrájktörvény szerint kötelező egyeztetést kell tartani legalább hét napig. Sztrájkot – a törvény szerint – pedig nem lehet elindítani, amíg azt meg nem előzi egy ilyen egyeztetést. A hétfő reggel kezdődő tárgyaláson a szakszervezet ismerteti a követeléseit, ha nem sikerül eredményt elérni, úgy arra törekszenek, hogy megállapodjanak az elégséges szolgáltatásokról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!