<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Megkezdődik az Egészségügyi Államtitkárság és a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) sztrájktárgyalása.

Értesülése kapcsán a Népszava emlékeztet arra, hogy a szakszervezet január végén levélben jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, sztrájktárgyalást kezdeményeznek, miután a kormányzat egyértelművé tette, nem idén januártól, hanem csak júliustól és jövő év márciusától emelik a béreiket.

Ezt a FESZ-nél elfogadhatatlannak tartják, mivel úgy számolnak,  a nyári emelés mindössze 10-20 százalékos bérnövekedést jelenthet, ami az inflációt sem kompenzálja.

Belső felmérésük szerint pedig a jelenlegi bérezés mellett a szakdolgozók 72 százalékának gondot jelent az élelmiszer megvásárlása, csaknem harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani gyermeke ruházkodását, valamivel több mint nyolcaduk nem tudja fizetni a rezsijét.

Máshogy számolnak. Fotó: Depositphotos
Máshogy számolnak. Fotó: Depositphotos

Soós Adrianna, a FESZ elnöke a Népszavának elmondta: a sztrájktörvény szerint kötelező egyeztetést kell tartani legalább hét napig. Sztrájkot – a törvény szerint – pedig nem lehet elindítani, amíg azt meg nem előzi egy ilyen egyeztetést. A hétfő reggel kezdődő tárgyaláson a szakszervezet ismerteti a követeléseit, ha nem sikerül eredményt elérni, úgy arra törekszenek, hogy megállapodjanak az elégséges szolgáltatásokról.