4p

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

Itt a bizonyíték, hogy a magasabb zsírtartalmú tej miért egészségesebb.

Évtizedek óta szinte mindenhol azt tanácsolják az egészséges táplálkozás követőinek, hogy a zsírcsökkentés kulcsfontosságú a szív egészségét védő étrendhez. Így nem csoda, hogy ez az információ szép karriert csinált az alacsony zsírtartalmú tejtermékek piacának. A tejtermékfogyasztás és a koszorúér-betegség közötti összefüggést vizsgáló tanulmányok eddig igen ellentmondásosak voltak és kevés ismeret állt rendelkezésre a fiatal felnőttkori tejtermékfogyasztás és a koszorúér-meszesedés kapcsolatáról.

Ám a táplálkozástudományi kutatások egyre többször megkérdőjelezik a régóta fennálló hiedelmeket – rámutatva, hogy a tejtermékek esetében a teljes zsírtartalmú változatok összességében pozitív hatással lehetnek a szív egészségére. Bár a teljes zsírtartalmú tejtermékekben található telített zsír növelheti az LDL-koleszterinszintet, a legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy

összességében a teljes zsírtartalmú tejtermékek nem feltétlenül károsak az alacsony zsírtartalmú fajtákhoz képest.

A Minnesotai Egyetem Közegészségügyi Karának új tanulmánya tovább erősíti ezt a változást.

A „Koszorúér-kockázatfejlődés fiatal felnőtteknél” (CARDIA) tanulmány több mint 3100 résztvevőjének adatait felhasználva a kutatók nyomon követték a tejtermékek fogyasztását és mérték a koszorúér-meszesedést, azaz a kalcium lerakódását az artériákban, amely a szívbetegség korai jele lehet – írja Dobson Szabolcs gyógyszerész kedvelt Facebook-oldalán a sciencedirect.com-ra hivatkozva.

Persze a sovány tejnek is megvannak az előnyei
Persze a sovány tejnek is megvannak az előnyei
Fotó: DepositPhotos.com

Ez az első prospektív tanulmány a teljes zsírtartalmú, az alacsony zsírtartalmú és a teljes tejtermék-fogyasztás, valamint a koszorúér-meszesedés kockázatának összefüggéseiről. A vizsgálatban résztvevőket először az 1980-as évek közepén, 18 és 30 év közötti korban kérdezték meg, majd a következő 25 évben követték nyomon. Fejlett statisztikai modellezés segítségével a kutatók azt vizsgálták, hogy a különböző tejtermékek milyen kapcsolatban állnak a koszorúér-meszesedés jelenlétével később az életben. A tejtermékbevitel elsősorban tejből, sajtból, vajból, tejszínből és tejtermékből állt; joghurtfogyasztásról ritkán számoltak be a vizsgálatokban.

Minden bizonnyal sokakat megdöbbent, de az eredmények a következőket mutatták: a teljes zsírtartalmú tejtermékek védelmet nyújtanak a koszorúér-meszesedés ellen.

Azoknál a résztvevőknél, akik a legtöbb teljes zsírtartalmú tejterméket fogyasztották, 24 százalékkal alacsonyabb volt a koszorúér-meszesedés kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották.

De az alacsony zsírtartalmú tejtermékek bevitele nem mutatott egyértelmű összefüggést a koszorúér-meszesedés kockázatával. Viszont a testtömeg szerepet játszhat a szervezet folyamataiban. A teljes zsírtartalmú tejtermékek védő hatása ugyanis kissé gyengült, mikor a kutatók a résztvevők testtömegindexéhez (BMI) igazították a vizsgálatot, ami arra utal, hogy a tejtermékeket fogyasztók kissé alacsonyabb átlagos BMI-je részben magyarázhatja a teljes tej védőhatását.

De a sovány tejet sem szabad temetni

A zsírosabb tej pozitív hatásait kiegyensúlyozva, nem árt tudni, hogy az 1, vagy 1,5 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttek szervezetének biológiai életkora lassabban nő, mint a 2 százalékos, illetve teljes tejet fogyasztó társaiké – ez is egy tanulmányból derült ki.

S ahogy a magasabb zsírtartalmú tejnek is vannak pozitív és kevésbé pozitív jellemző, úgy a sovány tejnek is.

Az alacsony zsírtartalmú tej előnyei:

  • Kalciumforrás: jelentős mennyiségű kalciumot biztosít, ami elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez. 
  • D-vitamin felszívódás: a tejzsír (még alacsony zsírtartalom mellett is) segít a zsírban oldódó D-vitamin felszívódásában, amely szintén fontos a csontok egészségéhez. 

Az alacsony zsírtartalmú tej hátrányai:

  • Csökkentett tápanyagtartalom: a zsírtartalom csökkentése gyakran a tej ásványi anyag- és vitamin-tartalmának csökkenésével jár.
  • Nem teljes értékű: a zsírtartalom eltávolítása csökkentheti a tej beltartalmi értékét, így a feldolgozott, alacsony zsírtartalmú termékek nem feltétlenül versenyezhetnek a természetes tej tápanyagtartalmával. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!