2p

A következő három évben nagy átalakulások jöhetnek a háziorvosi praxisok területén.

A szerda este kiadott Magyar Közlönyben megjelent a nyáron már "társadalmi egyeztetésre" bocsátott, Pintér Sándor által jegyzett rendelet "a háziorvosi körzetek ellátásának biztosításával kapcsolatos feladatokról és egészségügyi alapellátások körzetei kialakításának eljárásrendjéről".

Ebből kiderül, hogy a háziorvosi praxisok felügyeletét ellátó praxiskezelő

  • új háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzetet (a továbbiakban együtt: alapellátási körzet) hozhat létre,
  • az alapellátási körzet határait módosíthatja,
  • alapellátási körzetet szüntethet meg.

Ehhez először is meg fogják vizsgálni a mostani körzetek működését, elsősorban azt, hogy hol vannak tartósan betöltetlen praxisok, illetve hogy a körzetek megfelelnek-e a jogszabályi feltételeknek, és hogy az önkormányzatok gondoskodtak-e a betöltetlen praxisok esetén helyettesítésről, és azt milyen feltételekkel látja el valaki.

Ha probléma van, akkor a praxiskezelő "egészségügyi alapellátási körzetek átalakítása iránti eljárást folytat le", amelyben figyelembe veszik például az adott körzet és település lakosságának változását, illetve az önkormányzatok javaslatát is, valamint

"törekednek arra az meglévő, praxisjoggal rendelkező orvos által ellátott alapellátási körzetet hátrányosan ne érintsen".

A rendelet szombaton lép hatályba, a praxiskezelőnek pedig 2027. december 31-éig ad időta arra, hogy kialakítsa a megfelelő alapellátási körzethatárokat, azaz újrarajzolja háziorvosi körzetek határait, feltételezhetően számos tartósan betöltetlen praxist megszüntetve.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!