2p

Az OMSZ változtat a beteghívások besorolási rendjén is.

Fontos változások jönnek az Országos Mentőszolgálatnál: korlátozzák a mentők sebességét, bevezetik a helyszíni videóhívást és három helyett ötfokozatú lesz a hívások besorolása – értesült a Népszava. A lap szerint ezek bevezetésére Pintér Sándor belügyminiszter szeptemberi látogatása után került sor.

Az OMSZ főigazgatójának utasítása szerint a mentők október elejétől még súlyosan sérült beteget szállítva, szirénázva is legfeljebb 30 kilométer per órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

A mentésirányítók munkáját is elemezték, mintegy kétezer hívást hallgattak meg, de a Népszava arra vonatkozó kérdésére, hogy ebből milyen konkrét következtetéseket vontak le, nem válaszoltak.

Novembertől bevezetik a helyszíni videóhívást is, vagyis segítségre szorulóról, illetve a körülményekről videóközvetítést adhat a mentésben közreműködő. Megváltoztatják a mentők priorizálási rendjét is, az eddig P1-P3 kategóriába sorolt hívások besorolását a jövőben P1 és P5 között osztályozhatják hívásfogadók.

Míg a P1 és P2-be továbbra is a legsúlyosabb eseteket sorolják, megkülönböztető jelzéssel kell az autókat elindítani, még a P3-ban is kötelező a megkülönböztető jelzés alkalmazása, de egyedi mentésvezetői döntéssel ez felülírható. A P4-be sorolt esetekben telefonos segítségnyújtás történhet, és szükség esetén a mentéskapacitás függvényében küldenek autót, vagy a beteg ellátásába bevonják az alapellátó háziorvosokat. A P5-be soroltakhoz pedig mentőautó nem is lesz riasztható. Ide például az egyéb „riasztó tünet nélküli” vérnyomás értékeket, a végtagfájdalmakat, a neurológiai tünetekkel nem kísért fej-, derékfájást sorolták - írta a Népszava.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!