3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alaposan fel van adva a lecke azoknak, akiket aggasztanak a gyógyszerek mellékhatásai és súlycsökkentő készítményeket szednek. Ezeknek ugyanis egyszerre lehetnek pozitív és negatív velejárói.

A szemaglutid nevű hatóanyagot tartalmazó, az elmúlt időszakban haltamas keresletnek örvendő súlycsökkentő gyógyszerek számos a cukorbetegséggel összefüggő rákmegbetegedés kockázatát enyhíthetik, miközben egyik hatóanyaguk növeli egy megvakulással fenyegető betegség esélyét. MIndkét lehetőségről az Egyesült Államok egyik orvosi folyóirata, az JAMA számolt be.

Új eredményekre jutottak a kutatók / A kép illusztráció
Új eredményekre jutottak a kutatók / A kép illusztráció
Fotó: Depositphotos

A pozitív mellékhatásról beszámoló cikk szerzői a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők két csoportjának statisztikai adatait tekintették át. Az egyikbe az inzulint használók, a másikba a súlycsökkentő gyógyszereket fogyasztók kerültek. Nem kispályáztak: 1,6 millió páciens adatait vizsgálták, akiknél 2005 márciusa és 2018 novembere között diagnosztizálták a betegséget. Eredményül azt kapták, hogy 13-féle rákbetegség közül tíz esetén a gyógyszeres kezelés alatt állók kisebb valószínűséggel betegedtek meg, mint az inzulint alkalmazók. A megúszható fajták között volt a nyelőcsőrák, a vastagbélrák, az epehólyagrák és a vese rákos megbetegedései.

A rossz hír az, hogy ugyanezeknek a gyógyszereknek az egyik összetevője, a szemaglutide növeli a nem-
arteritises elülső ischaemiás opticus neuropathia
(NA-AION) néven ismert betegség veszélyét. Ez egy olyan rendellenesség, amelyben elzáródnak a szem látóidegét vérrel ellátó artériák. A történet vége a látás elvesztése lehet, miután a látóideg oxigénhiányossá válik és ezért károsodik.

Ez a rendelenesség az Egyesült Államokban a leggyakrabban előforduló látásidegi betegség, amelyet évente minden 100 ezer idősebb amerikai lakos közül tíznél diagnosztizálnak – derül ki az Amerikai Szemészek Akadémiájának adataiból.

A súlycsökkentő gyógyszerek és a szóban forgó szembetegség összefüggését az elmúlt hat évre visszatekintve 16 ezer Boston környékén élő betegnél vizsgálták. A cukorbetegek esetén a gyógyszert szedőknél alapesetben négy százalékkal nőtt a gyakorlatilag megvakulással járó kór kialakulásának kockázata. Azok esetén, akik elhízásuk miatt szedték a súlycsökkentőket, 7,6 százalékkal nőtt a NAION kialakulásának lehetősége. Ezt a kutatási eredmény még kontroll vizsgálatoknak kell megerősíteniük. (Via qz.com)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!