4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A TikTok videómegosztón kezdett terjedni, hogy számos, Ozempic-injekciót súlycsökkentésre használó nő termékenysége “javult”. Szakértők azonban figyelmeztetnek: az eredetileg cukorbetegek számára kifejlesztett gyógyszer nem rendeltetésszerű használata akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

A gyors eredményre vágyó, ám különösebb fizikai erőfeszítésre vagy életmódbeli változtatásra nem vállalkozó fogyókúrázók gyakran nyúlnak különféle, testsúlycsökkenést eredményező “csodaszerekhez”. A lehetséges mellékhatásokkal és veszélyekkel egyáltalán nem törődve sokan elhiszik, hogy a látványos súlycsökkenés kulcsa mindössze egy pirula vagy injekció. Az egyik ilyen szert, az eredetileg cukorbetegek számára fejlesztett Ozempicet ráadásul mostanában még azzal is reklámozzák a közösségi oldalakon, hogy termékenységnövelő hatású. 

Miért lett ilyen népszerű ez az injekció? 

Az Ozempic egy 2-es típusú cukorbetegek számára készülő, injekció formájában beadandó gyógyszer. Hatóanyaga a szemaglutid, ami magas vércukorszint esetén hozzájárul annak csökkentéséhez, mesterségesen szabályozva a hasnyálmirigy inzulintermelését. Hatására az étel lassabban ürül ki a gyomorból, és mivel az agy éhségérzetet szabályozó részére is hat, hozzájárul az étvágycsökkenéshez. Ha a gyógyszert szedő a megszokottnál kevesebbet eszik, az idővel testsúlycsökkenéshez vezet. 

A diabéteszeseknek folyamatos vércukorszint-ellenőrzésre van szükségük.  A kezelés mikéntjéről és menetéről mindenképpen orvossal kell egyeztetni.
A diabéteszeseknek folyamatos vércukorszint-ellenőrzésre van szükségük. A kezelés mikéntjéről és menetéről mindenképpen orvossal kell egyeztetni.
Fotó: Depositphotos

Az Ozempic vényköteles, alkalmazása orvosi jóváhagyáshoz kötött. Nem rendeltetésszerű használata akár életveszélyes állapotot is előidézhet az egészséges embereknél: egyebek mellett emésztőszervrendszeri problémákat (hányást, hamenést), és hasnyálmirigy-gyulladást. Általában azoknak ajánlják, akiknek a diabetikus étrend és a fizikai aktivitás már nem elég a vércukorszintjük optimalizálásához.

A gyógyszer itthon akkor került be a köztudatba, amikor 2023 januárjában Tatár Csilla televíziós műsorvezető Facebook-oldalára kitett egy posztot, miszerint cukorbeteg rokona nem jut hozzá a számára létfontosságú szerhez, mert elkapkodták a patikákból a fogyni vágyók. 

A diétázók után egy újabb csoport fedezte fel a szert

A közösségi médiában, de különösen a TikTok videómegosztón egyre több olyan történet kering, miszerint egyesek a súlycsökkenést előidéző gyógyszer szedése alatt “könnyedén” estek teherbe. Sőt olyan is van, aki azt állítja: az Ozempic tette lehetővé számára, hogy gyermeke megfoganjon - hívta fel a figyelmet az aktuális trendre a brit Independent. Az Ozempic-baba jelenség újabb veszélyes hullámot indíthat el, amennyiben a gyermekre vágyó, vagy a teherbeeséssel hiába próbálkozó nők egy része potenciális megoldásként tekint majd erre a gyógyszerre. 

Éppen ezért az ilyen kijelentésekkel érdemes óvatosan dobálózni, különösen a közösségi médiában, ahol pillanatok alatt milliókhoz juthat el egy-egy üzenet. Egyelőre nincsenek olyan releváns klinikai vizsgálati adatok, amelyek bizonyítanák, hogy az Ozempic pozitívan hat a termékenységre. Egy Independent által idézett szülész-nőgyógyász, Iman Saleh szerint a súlycsökkentő gyógyszereket szedő betegei közül valóban többen is várandósak lettek pár hónapon belül, ám ettől még a gyógyszer nem “termékenységi pirula”. 

A jelenség hátterében kézenfekvő tényezők állhatnak. Bizonyos esetekben például már akár a 3-5 kilós súlyvesztés is hozzájárulhat ahhoz, hogy újrainduljon a - teherbeeséshez szükséges és korábban esetleg valamilyen okból leállt - peteérés. Saleh hozzátette: akkor is van esély a teherbeesésre, ha egy nő fogamzásgátlót szed. Az Ozempic hatóanyaga, a szemaglutid ugyanis azzal, hogy lassítja a gyomorba kerülő ételek, ezzel együtt a gyógyszerek felszívódását, befolyásolhatja a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát. Ennek eredménye lehet, ha valaki fogamzásgátló szedése mellett esik teherbe.  

A “meglepetésszerű terhességek” hírére az Ozempic gyártója, a dán Novo Nordisk létrehozott egy, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által jóváhagyott nyilvántartást. Itt a betegek jelenthetik, ha a gyógyszer szedése során lettek várandósak. Érdekesség, hogy míg itthon az Ozempicet 2-es típusú cukorbetegeknek írják fel, addig az Egyesült Államokban étvágycsökkentő szerként bárki hozzáférhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!