2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jellemzően németországi, ausztriai vagy angliai munkavégzéshez kértek hatósági bizonyítványt.

Nyilvánosságra hozták a legfrissebb adatokat, 2022-ben közel 800 orvos kért hatósági bizonyítványt többek között németországi, ausztriai, vagy angliai munkavégzéshez - mondta Páva Hanna a Kórházszövetség konferenciáján. Az egészségügyi humánerőforrás adatok szerint az ápolók utánpótlásában sem állunk túl jól, áll a Napi.hu írásában.

Közel 800 orvos távozott. Fotó: Pixabay
Közel 800 orvos távozott. Fotó: Pixabay

Külföldi munkavégzés miatt hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma 2012-ben volt a csúcson, akkor 1106-an kértek ilyen igazolást – ideértve azt a 166 főt is, aki tanulási céllal érkezett akkor Magyarországra –, tavaly 789 fő igényelt hatósági bizonyítványt, köztük 367 fő volt a külföldiként nálunk tanult.

Aki első alkalommal kért igazolást külföldi munka miatt azok száma pedig 252 fő volt, egy évvel korábban 245 orvos kért angliai, németországi vagy ausztriai munkához igazolást.

2022. év végi adatok szerint míg az alapnyilvántartásban 273 391 szakdolgozó szerepelt – 41 százalékuk ápolói szakképesítéssel – működési engedéllyel 112 309 fő rendelkezett, mintegy 45 százalékuk ápolói szakképesítéssel.

Legrosszabb, mindössze 39 százalékos ez az arány a 35-39 évesek körében. A valamilyen egészségügyi szakképesítést szerzők 50-55 százaléka aktív, a legfiatalabbak vannak a legkevesebben, derült ki a Napi.hu cikkéből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!