2p

Sürgősen cselekedni kell a fiatalok lakhatási válságának megoldása érdekében - mondta az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője szombaton sajtótájékoztatón.

Hohn Krisztina rámutatott: több ezer fiatal vándorolt ki Magyarországról a bizonytalan helyzet miatt. Ebben számukra az oktatás, egészségügy és számos más terület közül talán a lakáshoz jutás nehézségei jelentik a legfontosabb tényezőt.

A kormány ugyanakkor nem ennek megoldására törekszik, sokkal inkább a "NER-közeli tőkésosztály pénzéhségét elégíti ki". Ebből fakadóan a fiataloknak semmi reményük a lakáshoz jutásra és az albérleti helyzet is katasztrofális, különösen a fővárosban, ahol az árak az egekben vannak - fogalmazott.

Sokaknak csak álom. Fotó: Depositphotos
Sokaknak csak álom. Fotó: Depositphotos

A csok a kormány reményeivel ellentétben alig kezelte a problémát, a most jövő szigorítások pedig tovább csökkentik az otthonteremtés esélyét - mondta.

A kormány intézkedései arra ösztönzik a fiatalokat, hogy falun telepedjenek le, de ez csak akkor reális lehetőség, ha onnan elérhetők az élethez szükséges szolgáltatások, a munkahelyek, márpedig ez sok térségben hiányzik. Nagy probléma az is, hogy az önkormányzatok csekély lakásállományukat felszámolják, a kormány pedig nem épít újabb bérlakásokat - húzta alá.

A szóvivő emlékeztetett: mindez csökkenti a családalapítási kedvet és a születésszámot, hiszen a fiataloknak legalább 10-15 éven át kell spórolniuk a lakáskölcsönök önrészének előteremtéséhez. A hitelfelvételi szabályok szigorításával pedig ez az idő tovább nő - mondta.

Az LMP javaslatai megoldást nyújthatnak a válságra. Szorgalmazzák állami és önkormányzati bérlakások építését, megfizethető bérleti díjakkal. A családtámogatások kiterjesztését a még tanuló, 18 év feletti fiatalok számára, a kollégiumi férőhelyek bővítését, a fiatal vállalkozók, vállalkozások támogatását, a bérlő és bérbe adó számára egyaránt garanciát nyújtó albérleti törvény megalkotását.

    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!