3p

Országosan viszont megállt a drágulás és nem várható további lényeges emelkedés.
 

Lényegében mindenhol megállt a lakásbérletek drágulása. Budapesten ugyan szeptemberben néhány budai és belvárosi kerületben emelkedés volt, de az inflációval korrigált reálárak éves összevetésben 10 százalékkal csökkentek a KSH-ingatlan.com legfrissebb lakbérindexe szerint.

Budán már két kerületben is 300 ezer forint fölött van az átlagos lakbér.  Fotó: Depositphotos
Budán már két kerületben is 300 ezer forint fölött van az átlagos lakbér. Fotó: Depositphotos
Az augusztusi megtorpanás után látható szeptemberi változások gyakorlatilag stagnálást jelentenek, amire az előzetes adatokból már számítani lehetett. Az viszont figyelemreméltó jelenség, hogy ez közvetlenül a nyár végi albérletszezon lecsengésével egyidőben következett be.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: éves szinten még mindig két számjegyű emelkedés látható, országosan és Budapesten egyaránt 12 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint tavaly szeptemberben. Fontos azonban, hogy az inflációval korrigált, országos reállakbérek a covid-járványt megelőző rekordszinttől majdnem 8 százalékkal maradnak el, a fővárosban pedig több mint 10 százalékos csökkenést mutatnak.

Lakásbérleti díjak Budapesten. Fotó: ingatlan.com
Lakásbérleti díjak Budapesten. Fotó: ingatlan.com
Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten 240 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér, szemben a szeptemberi 230 ezer forinttal. "Bár ez első látásra jelentős havi szintű drágulásnak felel meg, amely némi korrekciót is jelenthet az augusztusi lassulás és a szeptemberi stagnálás után. Július közepén ugyanis pont erről az árszintről vágtak neki az albérletszezonnak a fővárosi kiadó lakások tulajdonosai. Másrészt szerepet játszik az emelkedésben, hogy az egyes kerületek bérleti díjai eltérő dinamikával mozognak.

A II. kerületben jelentősen, 300 ezerről 350 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér az elmúlt hónapokban. Ezzel átvette az első helyet a korábbi listavezető V. kerülettől, ahol október közepén 344 ezer forint volt az átlagos bérleti díj" - mondta Balogh László. Azt is elmondta, hogy egyelőre keresi az utat a piac, egyértelmű trend még nem alakult ki sem egyik, sem a másik irányba. 

Vidéki lakásbérleti díjak. Fotó: ingatlan.com
Vidéki lakásbérleti díjak. Fotó: ingatlan.com
A szakértő szerint számottevő áremelkedés nem várható a következő időszakban, mert a fizetőképes kereslet nagyon nehezen tud lépést tartani a bérleti díjak emelkedésével. Ezt jelzi az is, hogy a két legnagyobb albérletkínálattal rendelkező kerületben, a XI.-ben és a XIII.-ban 240 ezer és 230 ezer forinton stagnáltak a bérleti díjak szeptember közepéhez képest.

A vármegyeszékhelyek összesített átlaga 140 ezer forint, ez nem jelent változást havi szinten. A legdrágább nagyvárosok közé tartozik Debrecen, Győr és Veszprém, ahol 165-195 ezer forinttal számolhatnak a bérlők. A másik végletet Békéscsaba, Miskolc és Salgótarján képviseli 100-102 ezer forinttal.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!