4p

A legtöbb nagyvárosban 15-30 százalékkal nőtt a hitelfelvevők önereje tavalyhoz képest.

A legtöbb nagyvárosban jelentősen nőtt hitelfelvevők önereje az elmúlt évben - derül ki az ingatlan.com és money.hu elemzéséből. Az összeállításból az is látható, hogyha az átlagos önerő a vételár 30 százalékát fedezi, akkor a nagyobb városok lakáspiaci kínálatának mekkora részéből válogathatnak a hitelből vásárlók.

Nőtt az önerővel rendelkezők száma. Fotó: Depositphotos
Nőtt az önerővel rendelkezők száma. Fotó: Depositphotos

Lehetőségeket is tartogatnak a változások

Az elmúlt két évben több mint 40 ezer hitelfelvételt tervező lakásvásárló használta az ingatlan.com hitelintézőjét, aminek hátterét a cégcsoporthoz tartotó money.hu biztosítja.

A nagyvárosok közül a legnagyobb mértékben Debrecenben, Szegeden és Győrben nőtt az átlagos önerő összege 22-30 százalékkal.  Budapesten idén 14 százalékkal nagyobb ez az érték mint 2021-ben.

Mivel az önerő összegét többek között a megtakarítások, a meglévő ingatlan értéke és az állami támogatások teszik ki, ezért a növekedés több tényezőnek köszönhető. A jogszabályok által előírt minimális önerő a vételár 20 százaléka, de több bank ennél nagyobb, jellemzően 30 százalékos önrészt vár el a vevőktől.

"Az elmúlt években jelentősen nőttek a bérek, ami segített a vásárláshoz szükséges önerő megteremtésében. Éves szinten még megfigyelhető lakásdrágulás, ami az önerő és a szükséges hitel összegét egyszerre növeli. Az országon belül komoly eltérések vannak a lakásárakban és az átlagos fizetésekben, ezt tükrözik a hitelintéző adatai is. Ennek köszönhetően ugyanaz a lakásvásárlásra fordított pénzösszeg teljesen más értéket képvisel az egyes városokban" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője.

A szakértő szerint a jelenlegi lakás- és pénzpiaci helyzet a hitelfelvevőket annyiban segíti, hogy a lakásdrágulás a nagyvárosokban jelentősen lelassult, így már nem kell egyre nagyobb hitelt felvenni egy adásvétel finanszírozásához. A lakásvásárlók számára viszont egyre nagyobb kihívást jelent a kamatok folyamatos növekedése, ami magasabb törlesztőrészletet eredményez a hitelfelvevők számára. Balogh László elmondta, hogy a hitelfelvételt fontolgató vevők akkor tudják előnyükre fordítani a kialakult helyzetet, hogyha a háztartásuk jövedelme lépést tud tartani a felvenni kívánt hitel drágulásával. Emellett fontos a meglévő ingatlan időben történő eladása is, mivel a lakáspiac fékeződése miatt ez is tovább tarthat. Mivel a bankok vevőkért folytatott versenye a teljes futamidő alatt akár milliós különbségeket is hozhat a hitelajánlatokban, ezért most különösen érdemes közülük a legolcsóbbat kiválasztani.

Mire elég az önerő a nagyvárosokban?

Az ingatlan.com elemzése szerint a fővárosi lakások iránt érdeklődők ebben az évben átlagosan 16,7 millió forintos saját erővel rendelkeztek, 30 százalékos saját erővel számolva 55,8 millió forintért vagy annál olcsóbban kínált lakóingatlanok jönnek szóba, vagyis a teljes budapesti kínálat 37 százaléka érhető el az érintettek számára.

Szegeden vannak legjobb helyzetben a nagyvárosi vevők, mert ott 13,9 millió forintos önerővel keresnek átlagosnak eladó lakásokat, amivel akár 46,5 milliós lakások is célkeresztbe kerülhetnek. Ekkora összegből a városban eladásra váró ingatlanok 46 százalékát meg lehet vásárolni. A debreceni vásárlók is előnyös helyzetben kereshetnek, mert az átlagos önerejük 14,7 millió, amivel akár 49,1 millió forintért lehet válogatni, ezeknek a részesedése 45 százalékos az ottani piacon.

Pécsen, Székesfehérváron és Győrben 8,2-12,4 millió forintos 30 százalékos saját erővel a meghirdetett lakóingatlanok 22-30 százalékával számolhatnak a vevőjelöltek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!