2p

A fővárosi bérlakás piacon tovább nyílt az olló a keresleti és a kínálati árak között augusztusban: míg a bérlők júliushoz képest 5,3 százalékkal kevesebbért, átlagosan 157 ezer forintért kerestek lakást, addig a bérbeadók 5,7 százalékkal emeltek, így átlagosan 192 ezer forintot kértek kiadó ingatlanjukért - közölte a Rentingo.com.

A közösségi albérletkereső platform szerint a bérbeadók azért emeltek árat, mert az elvárt bérleti hozamot a kétszámjegyű inflációhoz és a növekvő állampapírhozamokhoz igazították. Ezzel szemben a bérlők jövedelmük egyre kisebb hányadát képesek albérletre fordítani, miután a növekvő élelmiszerárak mellett többet kell költeniük megélhetésükre, ráadásul a rezsidíjak emelkedését is hozzá kell számolniuk a lakhatás költségeihez.

Nehezebben találnak egymásra a bérlők és a tulajdonosok. Fotó: Depositphotos
Nehezebben találnak egymásra a bérlők és a tulajdonosok. Fotó: Depositphotos

A Rentingo szerint az előző évekhez hasonlóan arra lehetett számítani, hogy a felsőoktatásba kerülő és lakhatást kereső diákok nyáron felhajtják a keresleti árakat, ám az idén ez a várakozás nem igazolódott be, és a tendenciát a külföldről érkező diákok albérletkeresése sem tudta érdemben megváltoztatni.

A keresleti és kínálati oldal ilyen mértékű távolodásával a bérbeadóknak egyre több erőfeszítést kell tenniük a fizetőképes bérlők megtalálásáért. Ezt támasztja alá, hogy a főszezon ellenére jelentősen emelkedett a bérlőkeresés időtartama, valamint kevesebb az egyhavi kaucióval hirdetett lakás, mert a bérbeadók kerülik a kockázatvállalást.

(MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!