3p

Itt van a lista, mely bankok alkalmazzák lakáshiteleikre a 8,5 százalékos kamatplafont.

Hétfőtől több bank is elérhetővé tette a 8,5 százalékos thm-plafonnak megfelelő lakáshiteleket. Ez pedig felélénkítheti a lakáshitelezési piacot, de legalábbis nagyobb teret adhat azoknak, akik átlagos jövedelemmel rendelkeznek és eddig halasztották a lakásvásárlást – derül ki a money.hu összeállításából, amely utal arra is, hogy legutóbb tavaly augusztusban volt 8,5 százalék közeli szinten a lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója. Akkor közel kétszer annyi új lakáshitelszerződést kötöttek a bankok, mint idén augusztusban a 10 százalék feletti hitelteher mellett.

A money.hu rámutat, első körben már több lakossági bank vállalta az önkéntes csatlakozást, köztük az Erste, az MBH, a Gránit, az OTP és a CIB Banknál is érvénybe lépett hétfőtől a kamatplafon, melynek bevezetéséről a gazdaságfejlesztési tárca és a Magyar Bankszövetség állapodott meg.

„Bár már a thm-plafon bevezetése előtt is voltak olyan bankok, amelyek bizonyos feltételek mellett, például az átlagnál magasabb hitelösszeg és jövedelem esetén a 8,5 százalék alatti thm-mel kínáltak lakáskölcsönt, mostantól azonban a bankok palettáján jó eséllyel egyre több ilyen konstrukció kap helyet” – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Ismét megéri belevágni lakásvásárlásba? Fotó: Unsplash
Ismét megéri belevágni lakásvásárlásba? Fotó: Unsplash

A szakember a jegybanki adatokat idézve utalt arra, hogy a most rajtoló 8,5 százalékos thm-plafon lényegében megfelel a lakáshitelpiac tavaly augusztusi 8,46 százalékos átlagos hitelköltség-mutatójának.  

Abban a hónapban több mint 8 ezer új lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok ezen a kamatszinten. míg idén augusztusban 10,46 százalékos átlagos hiteldíjmutató mellett mindösszesen 4609 szerződést írtak alá – emlékeztet a szakportál.

„A thm-plafon bevezetése persze nem jelenti azt, hogy hirtelen óriási kereslet lesz a lakáshitelekre, mert sok háztartás a megemelkedett kiadások miatt még óvatos, de ez a kamatszint már mindenképp vonzóbb lehet a bizonytalankodóknak ahhoz, hogy belevágjanak a korábban elhalasztott lakásvásárlásba”

– tette hozzá a Korponai Levente.

A pénzügyi portál aláhúzza: lényeges szempont, hogy a hitelfelvételt tervezők a 8,5 százalékos thm-plafon bevezetése után is alaposan nézzenek körül a banki kínálatban, mert a különböző pénzintézeteknél továbbra is eltérőek lehetnek a kamatfeltételek és az elérhető kedvezmények. Az új kondíciókat október 9-én, teszik közzé a bankok a hirdetményekben, az összehasonlításhoz mindenképp javasolja a szakember a banki hirdetmények adataiból dolgozó lakáshitel kalkulátor használatát.

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy a jövőben, ha mérséklődnek a kamatok, akkor egy most felvett, thm-plafonos hitelt is ki lehet váltani olcsóbb kölcsönnel. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!