3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki rendkívüli közgyűlése jóváhagyta, hogy a járműgyártó vállalat árverés útján értékesítse a győri Városrétként ismert területe egy részét - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

A közgyűlési határozat szerint a vállalat négyzetméterenként nettó 37 435 forintért, de minimum nettó 4 milliárd 87 millió forint kikiáltási áron értékesíti az ingatlant az MNV Zrt. által működtetett Elektronikus Aukciós Rendszeren keresztül, és a legmagasabb vételárat felajánló árverezővel köti meg az adásvételi szerződést.

Az október 19-én a BÉT oldalán közzétett közgyűlési előterjesztés szerint a terület mintegy 109 170 négyzetméter nagyságú.

Az értékesítendő rész nem közművesített, részben betonozott, a felszín feletti korábbi épületeket padlószintig lebontották. A területen ugyanakkor egy csapadékvíz-átemelő műtárgy és több épület alagsora található. Ezt az ingatlant a Rába az értékesítési célú ingatlanok között tartja nyilván, a csoport működéséhez nem szükséges, jelenlegi funkciója nem tartozik a fő tevékenységei közé.

Vajon ki lesz az új tulajdonos? Fotó: Pixabay
Vajon ki lesz az új tulajdonos? Fotó: Pixabay

Az előterjesztés szerint a sikeres tranzakció további eredmény- és készpénz többletet biztosít a vállalat számára a Rába Modernizációs Program 2025 elnevezésű programhoz. 

A rendkívüli közgyűlésen döntöttek arról is, hogy felújítják az 1969-ben épült, 67 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot. Az előterjesztés szerint a gyártócsarnok stratégiai jelentőségű a Rába Futómű Kft. működésében.

A fejlesztés részeként megszüntetik az üzemelést zavaró problémákat, például beázásokat, korszerűsítik a gépészeti, villamos és energetikai rendszert. A fejlesztést több lépcsőben kívánja megvalósítani a Rába a következő években.

A társaság előzetes becslései szerint a felújítás teljes költségvetése meghaladja a 6 milliárd forintot. A felújítás finanszírozásához támogatást tervez igénybe venni a Rába. A Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfólióját négy önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész, a jármű és a hajtómű üzletág.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. az idei év első fél évében 40 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, amely az elmúlt húsz év legmagasabb féléves árbevétele volt. A csoport adózott eredménye az idei első fél évben 2,4 milliárd forint nyereség volt. A Rába Nyrt. részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. A részvény szerdán 1535 forinton zárt, az elmúlt egy évben maximuma 1575 forint, minimuma 1105 forint volt. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!