3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Budapest kivételével országosan továbbra is alig új beruházás. 

Szakértői egyetértés van abban, hogy a július 1-től, tehát hétfőtől indult Otthonfelújítási Program során mintegy 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított forrásokból. A különféle felmérésekből kiderül, hogy a lakások 40 százaléka energetikai szempontból rossz kategóriába tartozik, míg az átlagos energetikai besorolásba 55 százalék, és a lakásoknak csak kevesebb mint 5 százaléka sorolható az ennél kedvezőbb kategóriák valamelyikébe.

Már nagyon várta a piac ezt az új támogatást
Már nagyon várta a piac ezt az új támogatást
Fotó: Pixabay

Az MBH Jelzálogbank elemzői tanulmányukban rávilágítottak arra is, hogy egy átlagos, nem felújított „Kádár-kocka" ház energiafogyasztása 450-500 kWh/m2/év, ez 4-5-szöröse egy ma korszerűnek mondott épület energiafelhasználásának, a panellakások átlagos fogyasztásának pedig duplája. Van tere tehát a felújításoknak - amit nyilván örömmel fogadnak az alapanyaggyártók és a kereskedők is. Egyes szolgáltatók, mint például a Daikin, a cég 100. születésnapja alkalmából pályázatot írt ki, 100 magánszemélynek ad hőszivattyús klímarendszert és telepíti is azt. 

Az MBH szerint az energetikai korszerűsítéssel az 1945 előtt épült házak esetében hozzávetőleg évi 250 ezer-1,5 millió forint, az 1946 és 1980 közöttieknél 205 ezer-1,6 millió forint, az 1981 és 1990 között épült házaknál 190 ezer-1,2 millió forint közötti összeget lehet megspórolni évente.

„A program a gazdaságot is élénkítheti, nagy megrendelési volument jelenthet az építőiparnak, elsősorban a KKV-szektornak" – emelte ki Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója.

Jelenleg az eladó lakóingatlanok iránti kereslet legjelentősebb részét, több mint 60 százalékát a felújítottként, jó állapotúként és újszerűként hirdetett lakások fedik le. A felújítandó lakóingatlanok részesedése 21 százalék feletti az ingatlan.com adatai szerint. Balogh László vezető gazdasági elemző szerint a most indult Otthonfelújítási Program, és más energiahatékonyság javítását célzó állami, piaci vagy EU-s erőfeszítések hosszabb távon is ráirányíthatják a figyelmet az energiatakarékosság és a korszerűsítés fontosságára. Ennek köszönhetően fejlődés előtt állhat a felújításra váró lakóingatlanok szegmense is a következő években.

A lakáspiac ezzel együtt csak lassan élénkül, különösen igaz ez az új építésű részére. Budapesten ugyan már bejelentettek pár nagyobb projektet, de a nagyvárosok zömében még kivárnak a beruházók, akik főleg a kamatok további csökkenésére számítanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!