3p

Egyre többen költik lakásfelújításra a kölcsönt, mert annyira drága lett újat vagy használtat venni.

Gyorsabban alkalmazkodnak a változásokhoz azok, akik kinézték meguknak a Babaváró hitelt. Az energetikai korszerűsítés mindent felülír, egyre többen használják erre ezt a kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsönt. Még mindig a lakásvásárlás áll az első helyen, de vélhetően már nem sokáig, mert ez az "eltérítés" egyre erőteljesebb. Ezt erősítette meg a Duna House csoporthoz tartozó Credipass pénzügyi szolgáltató cég is mostani helyzetértékelésében.

Egy családi ház szigetelésére is bőven futja belőle.  Fotó: Knauf Insulation
Egy családi ház szigetelésére is bőven futja belőle. Fotó: Knauf Insulation

Az elmúlt évek nagy slágere, a Babaváró 2024 év végéig minden változtatás nélkül, tovább igényelhető a gyermeket tervező házaspárok számára. A maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 10 millió forint összegben kérhető kamatmentes kölcsön verhetetlen előnye, hogy bármire felhasználható és nem szükséges hozzá ingatlanfedezet. 

A Credipass 2022-es adatai alapján az ügyfelek élnek is a szabadság adta lehetőséggel, volt, aki autóvásárlásra, mások utazásra költötték a kapott összeget, ugyanakkor a 2022-es év során a pénzügyi közvetítő cég által közvetített támogatásokat az igénylők legnagyobb arányban, 87,4 százalékban ingatlancélra fordították.

A hitelfelvevők kisebb része, 15,6 százaléka felújításra, bővítésre, korszerűsítésre költötte a kapott támogatást, míg 71,8 százalékuk otthonteremtési céllal folyamodott a kölcsönért. A harmadik legnépszerűbb az egyéb kategória volt, az igénylők 4,8 százaléka nem nevezte meg pontosan, hogy mire szánja a szabadon felhasználható összeget. A Credipass közreműködését kérő hitelfelvevők 95 százaléka a maximális összegre nyújtotta be kérelmét a tavalyi év során.

„Bár a tavalyi év végére az ingatlanpiaci áremelkedés régiótól és ingatlantípustól függetlenül stagnáló, néhol minimálisan csökkenő tendenciára váltott a használt ingatlanok piacán, mégis egyre ritkább, hogy az ügyfelek csupán a Babaváró támogatás összegéből fedezzék az ingatlanvásárlást. A maximálisan igényelhető 10 millió forint önerőnek kiváló, amelyet CSOK-kal és a két gyermek esetén hozzá kapcsolható kamattámogatott hitellel kiegészítve a megemelkedett kamatkörnyezetben is megvalósítható a családok otthonteremtése." - mondta Benedikt Károly, a  Duna House pr-vezetője. 

A Magyar Nemzeti Bank adatbázisa szerint a támogatás indulása óta a tavalyi év végéig a korábban becsült 2 ezer milliárd forintos volument is, közel 100 milliárddal meghaladta a kihelyezett támogatások összege. A Babaváró a következő két évben is támasza lesz az első lakásukat tervező ügyfeleknek és az otthonfelújítási támogatás kivezetésével pedig várhatóan tovább nő majd a Babaváró segítségével otthonukat modernizálók száma is." - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!