3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Rengeteg vevő hiányzik a telekpiacról. Az országos listát nézve a főváros a legdrágább, de Székesfehérváron pedig 51 ezer forint az átlagár négyzetméterenként. 

„A tavalyi év azonos időszakához képest 20 százalékkal emelkedett az átlagos telekár, ugyanakkor a vevők az előző évinél 40 százalékkal kevesebb építési telket vásároltak idén. Ennek egyik oka lehet a CSOK körüli bizonytalanság, hiszen sokáig nem lehetett tudni, hogy lesz-e folytatása az állami támogatásnak, és ha igen, miként alakul át a támogatási rendszer" – kommenálta az Otthon Centrum (OC) építési telkekről szóló árkörképét Soóki-Tóth Gábor, a cég elemzési vezetője. 

A telekárakat nézve a főváros őrzi vezető helyét, továbbra is itt lehet a legdrágábban építési telekhez jutni.

  • A családi ház, ikerház építésre alkalmas telekért a XIV. kerületben idén már 125 ezer forintot kértek négyzetméterenként, de a városszéli, budafok-tétényi XXII. kerületben is 80 ezer forint az átlagos négyzetméterár.
  • A Budapesthez közeli településeken is több tízezer forintos négyzetméterár az irányadó: az idei rekorder Nagykovácsi 70 ezer forinttal, míg Csömörön és Diósdon 60 ezer, Törökbálinton 57 ezer forint a fajlagos ár.
  • A Budapesttől való távolság perdöntő az árképzésben, így a fővárosi ár töredékéért lehet telket vásárolni Cegléden és Esztergomban. A két településen a négyzetméterár átlagértéke 5 ezer forint.

  • A nagyvárosok esetében jelentős szórást mért az OC: a legdrágábban Székesfehérváron lehet telket vásárolni, ahol négyzetméterenként 51 ezer forintot kértek, míg Debrecenben 28 ezer forintot, Sopronban pedig 15 ezer forintot.
  • A sor végén (a már említett Esztergomon kívül) Szekszárd végzett a megyei jogú városok között, ahol mindössze 10 ezer forintba kerül a családi házak építésére alkalmas telkek négyzetmétere. A Székesfehérvárral szembeni több, mint ötszörös árkülönbség csak részben magyarázható a két város közötti különbséggel, ugyanis a Tolna vármegyei megyeszékhelyen jellemzően a város külső részein, az infrastruktúra szempontjából kedvezőtlenebb telkeket értékesítették.

Kevés a vevő. Fotó: Depositphotos
Kevés a vevő. Fotó: Depositphotos

A kisebb települések relatíve még mindig olcsók, négyzetméterenként néhány ezer forintért lehet telekhez jutni. Hajdúsámsonon átlagosan 7 ezer, Ajkán 3 ezer forint egy négyzetméternyi építési telek.

„Az országos összesítés szerint a családi- és ikerházak építésére alkalmas telkek átlagos négyzetméterára 20,4 százalékkal, 12,9 ezer forintra drágult idén. Az áremelkedés mértéke azonban jelentős differenciát tükröz, a jó helyen fekvő és kiépített infrastruktúrájú telkek áremelkedése jóval nagyobb volt a kedvezőtlen adottságúaknál, mivel előbbiekre sokkal nagyobb kereslet mutatkozott"

– elemezte a trendeket Soóki-Tóth Gábor.

A szakember közölte, a telkek árazásában sokat számít a lokáció (például a vízparttól való távolság); ugyanakkor hatással van a fajlagos árra a méret is, a kisebb telkek négyzetméterre vetítve jellemzően drágábbak, míg a nagyobbak (amelyek főként vidéken és a kisebb településeken fordulnak elő) fajlagosan olcsóbbak. Ugyanakkor a beépíthetőség, valamint a közművek megléte szintén befolyásolja az árat – mondta az elemzési vezető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!