2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vidéken a tavalyi extrém áremelkedés után épp ellenkező trend rajzolódott ki, ott ugyanis csökkent a bérleti díj.

A fővárosban a téglalakások havi bérleti díja 259 ezer forintra nőtt, ami 9,9 százalékkal haladja meg a tavalyi éves átlagot – közölte Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója. A szakember arról is beszámolt, hogy a legnagyobb vidéki városokban 160 ezer forintos átlagértéken béreltek lakást az év első öt hónapjában, ami 4,6 százalékkal alacsonyabb a tavalyi átlagárnál.

 A külső pesti kerületek a legolcsóbbak, ahol 180-200 ezer forintos bérleti díjat kérnek havonta
A külső pesti kerületek a legolcsóbbak, ahol 180-200 ezer forintos bérleti díjat kérnek havonta
Fotó: Mfor/Mester Nándor

„Ez az előző évi drasztikus áremelkedés korrekciójának tudható be, hiszen a legnagyobb vidéki városokban éves szinten tavaly 33 százalékkal emelkedtek az albérletárak” – árnyalta az idei vidéki árcsökkenést a cég vezérigazgatója.

Az idei bérbeadások alapján a fővárosi VI. kerületben a legdrágább lakást bérelni, ebben a városrészben átlagosan 339 ezer forint havi bérleti díj az irányadó. A II. kerület 335 ezer forinttal csak minimálisan marad el ettől árszinttől, a Rózsadomb és környékét az V. kerület 292 ezer és a XIII. kerület 290 ezer forinttal követi. A III. kerületi Óbudán 240 ezer, míg a XI. kerületben 234 ezer forint az átlagérték. Ennél kedvezőbb az árszint a VII. és VIII. kerületekben, ahol 225 ezer forint az átlag. A többi budai és belvárosi kerületben 200 ezer forint körül alakul az átlagos havi bérleti díj.

A legtöbb kerületben emelkedtek a bérleti díjak (jellemzően 5-20 százalék között), azonban jó hír az egyetemistáknak, hogy az általuk kedvelt XI. kerületben tavaly óta nem változtak a bérleti díjak.

A fővárosban az egyszobás bérlakások átlagára 183 ezer forint, a kétszobásoké 235 ezer, a háromszobásoké 317 ezer forint. Rossz hír az albérletet keresőknek, hogy idén a kisebb lakások drágultak nagyobb mértékben, így az egyszobás lakásoknál 20,9 százalékos, a kétszobások esetében 7,7 százalékos, a háromszobásoknál 3,1 százalékos áremelkedést mért az Otthon Centrum 2023-hoz képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!