3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A döntés oka az lehet, hogy bár a babaváró támogatás folytatásáról már döntés született, a konstrukció feltételei módosulhatnak 2023-tól. Ezért a bank a november végéig befogadott igényléseknél látja csak biztosítottnak, hogy az igénylők a jelenlegi feltételekkel megkaphatják a konstrukciót.

A Bankmonitor szakértői szerint hamarosan más bankok is hasonló bejelentéseket tehetnek. A babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a Kormány, ám a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei még változhatnak január 1-től. Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető.

Legyen idő az esetleges hiánypótlásra is. Fotó: pixabay
Legyen idő az esetleges hiánypótlásra is. Fotó: pixabay

A bankoknak az igénylés benyújtását követően legfeljebb tíz munkanapjuk áll rendelkezésre a bírálatra, ám ha hiánypótlásra van szükség, akkor akár harminc nappal is kitolódhat a szerződéskötés ideje. Ahogy közeledik az év vége, úgy lesz ezért mind fontosabb a babaváró igényléshez szükséges dokumentumok pontos, hibamentes összeállítása, hiszen mind kevesebb idő marad az esetleges hiánypótlásokra. 

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy miközben a jogszabályban rögzített jogosultsági feltételeket minden igénylő esetében azonosak, a bankok hitelbírálati gyakorlata különböző, így előfordulhat, hogy olyanokat is elutasítanak, akik egyébként teljesítik a jogszabályi elvárásokat. Például hiába tizennyolc évet határoz meg a Kormány a babaváró hitel igényléséhez szükséges alsó korhatárként, a bankok egy része csak 21-23 éves kortól hitelez, de a férj életkorának felső határa is különböző a bankoknál, miközben ezt nem említi a jogszabály.

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint a jövedelem elfogadását illetően meglévő különbségek jelentik legtöbbször a problémát, ugyanis a bankok egy része bizonyos ágazatokban dolgozókat nehezebben hitelez a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben, így akár megfelelő összegű igazolt jövedelemmel is kikosarazhatják az igénylőket. 
Egy esetleges elutasítást követően van lehetőség más banknál beadni a kérelmet, ám ebben az esetben nagyobb az esélye annak, hogy nem sikerül 2022. végig aláírni a hitelszerződést. Azok számára jelent ez kockázatot, akik az esetleges módosításokat követően nem lesznek jogosultak a támogatásra, vagy a jelenleginél rosszabb feltételekkel kaphatják csak meg azt. 

Frissítés - az Unicredit Bank a következőt közölte szerkesztőségünkkel is:

Az UniCredit Banknál a Babaváró kölcsönkérelmek befogadása folyamatos. A szerződéskötésre a jelenleg hatályos kormányrendeletben meghatározott határidő 2022. december 31., azaz eddig a napig a szerződéskötésnek meg kell történnie. Ha ezt a határidőt figyelembe véve úgy látjuk, hogy a hátralévő idő már nem teszi lehetővé a törvényi határidőnek megfelelő szerződéskötést, a Babaváró kölcsönkérelmek befogadását bankunk megszünteti/felfüggeszti, amiről honlapunkon azonnal tájékoztatjuk ügyfeleinket. Mindezekre tekintettel kérjük Babaváró kölcsön felvételét tervező ügyfeleinket, hogy az igénylést ne halasszák az utolsó pillanatra, azt mielőbb nyújtsák be, illetve kövessék honlapunkon a tájékoztatásunkat.

Bankunk folyamatosan figyelemmel kíséri a Babaváró támogatásra és így a Babaváró kölcsönre, annak módosítására vonatkozó hivatalos információkat. Ha bármilyen jogszabálymódosítás jelenik meg a támogatási program meghosszabbításával kapcsolatban, akkor természetesen annak megfelelően járunk majd el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!