<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A döntés oka az lehet, hogy bár a babaváró támogatás folytatásáról már döntés született, a konstrukció feltételei módosulhatnak 2023-tól. Ezért a bank a november végéig befogadott igényléseknél látja csak biztosítottnak, hogy az igénylők a jelenlegi feltételekkel megkaphatják a konstrukciót.

A Bankmonitor szakértői szerint hamarosan más bankok is hasonló bejelentéseket tehetnek. A babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a Kormány, ám a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei még változhatnak január 1-től. Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető.

Legyen idő az esetleges hiánypótlásra is. Fotó: pixabay
Legyen idő az esetleges hiánypótlásra is. Fotó: pixabay

A bankoknak az igénylés benyújtását követően legfeljebb tíz munkanapjuk áll rendelkezésre a bírálatra, ám ha hiánypótlásra van szükség, akkor akár harminc nappal is kitolódhat a szerződéskötés ideje. Ahogy közeledik az év vége, úgy lesz ezért mind fontosabb a babaváró igényléshez szükséges dokumentumok pontos, hibamentes összeállítása, hiszen mind kevesebb idő marad az esetleges hiánypótlásokra. 

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy miközben a jogszabályban rögzített jogosultsági feltételeket minden igénylő esetében azonosak, a bankok hitelbírálati gyakorlata különböző, így előfordulhat, hogy olyanokat is elutasítanak, akik egyébként teljesítik a jogszabályi elvárásokat. Például hiába tizennyolc évet határoz meg a Kormány a babaváró hitel igényléséhez szükséges alsó korhatárként, a bankok egy része csak 21-23 éves kortól hitelez, de a férj életkorának felső határa is különböző a bankoknál, miközben ezt nem említi a jogszabály.

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint a jövedelem elfogadását illetően meglévő különbségek jelentik legtöbbször a problémát, ugyanis a bankok egy része bizonyos ágazatokban dolgozókat nehezebben hitelez a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben, így akár megfelelő összegű igazolt jövedelemmel is kikosarazhatják az igénylőket. 
Egy esetleges elutasítást követően van lehetőség más banknál beadni a kérelmet, ám ebben az esetben nagyobb az esélye annak, hogy nem sikerül 2022. végig aláírni a hitelszerződést. Azok számára jelent ez kockázatot, akik az esetleges módosításokat követően nem lesznek jogosultak a támogatásra, vagy a jelenleginél rosszabb feltételekkel kaphatják csak meg azt. 

Frissítés - az Unicredit Bank a következőt közölte szerkesztőségünkkel is:

Az UniCredit Banknál a Babaváró kölcsönkérelmek befogadása folyamatos. A szerződéskötésre a jelenleg hatályos kormányrendeletben meghatározott határidő 2022. december 31., azaz eddig a napig a szerződéskötésnek meg kell történnie. Ha ezt a határidőt figyelembe véve úgy látjuk, hogy a hátralévő idő már nem teszi lehetővé a törvényi határidőnek megfelelő szerződéskötést, a Babaváró kölcsönkérelmek befogadását bankunk megszünteti/felfüggeszti, amiről honlapunkon azonnal tájékoztatjuk ügyfeleinket. Mindezekre tekintettel kérjük Babaváró kölcsön felvételét tervező ügyfeleinket, hogy az igénylést ne halasszák az utolsó pillanatra, azt mielőbb nyújtsák be, illetve kövessék honlapunkon a tájékoztatásunkat.

Bankunk folyamatosan figyelemmel kíséri a Babaváró támogatásra és így a Babaváró kölcsönre, annak módosítására vonatkozó hivatalos információkat. Ha bármilyen jogszabálymódosítás jelenik meg a támogatási program meghosszabbításával kapcsolatban, akkor természetesen annak megfelelően járunk majd el.