<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mostanra értelmet nyert a másfél évvel ezelőtt látszólag értéktelen alvócég megvétele.

Még tavaly tavasszal lapunk elsőként számolt be arról, hogy egy látszólag értéktelen, alvócéget vásárolt meg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. A Rézhegy Településfejlesztő Kft. alcsútdobozi önkormányzat többségi tulajdonrészét 7,8 millió forintért vásárolták meg - árulta el az mfor.hu-nak a polgármester, Tóth Erika. Emellett a kisebbségi tulajdon, a Quintas 99 Kft. része is a Talentisé lett.

Bár a Rézhegy Kft. évek óta nem termelt egy forint árbevételt sem, mégis értékes lehetett Mészáros Lőrincéknek. A cégbe ugyanis értékes ingatlanokat apportált az önkormányzat, a hivatalos dokumentumok és a fellelhető információk alapján Rézhegy ugyanis egy átalakulásra váró szőlőhegyi terület, ahol az önkormányzat 2002-ben lakópark építésébe kezdett, az alapozó munkákat el is végezték. Az ingatlan egyébként szomszédos a pár éve már Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Pannónia Golf és Country Clubbal.

Hogy az üzletrésszel az ingatlanokat is megvette a Talentis Group, azt már a Mészáros Csoport lapunknak adott tájékoztatása erősítette meg. Mint akkor írták: "A Társaság (...) üzletpolitikájához illeszkedve vásárolta meg a Réz-hegy Területfejlesztő Kft.-t, illetve a tulajdonában lévő alcsútdobozi területeket".

Akkor még az önkormányzatnak sem volt információja arról, milyen tervei vannak a vevőnek, vagyis Mészáros Lőrincéknek, de az a válaszukból kiderült, hogy az értékesítés során nem volt semmilyen feltételük az ingatlan hasznosítására vonatkozóan.

Látványterv. Fotó: Rézhegy Öko Villapark
Látványterv. Fotó: Rézhegy Öko Villapark

Mára viszont világossá váltak az elképzelések, melyek igazán nagyívűek és feltételezhetően jövedelmezőek is, ám nem Mészáros Lőrinc, hanem a gyerekei projektjévé avanzsált a történet.

A Rézhegy Településfejlesztő Kft. ugyanis 2022. október 6-án tulajdonost váltott: a Talentis Group Zrt. "átadta" a céget a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt.-nek. Ezzel párhuzamosan több kisebb változást is eszközöltek a cég adataiban.

Egyrészt a számos Mészáros-érdekeltségnek otthont adó herceghalmi székhelyről Felcsútra, a Fő utca 221. szám alá költöztették a céget. Itt székel a gyerekek több cége is, mint a Felcsút Ipari Park Kft., a Gerecse-Plusz Kft. és a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. Másrészt pedig megváltoztatták a cég nevét Rézhegy Öko Villapark Kft.-re, ami világossá teszi, mit terveznek a másfél éve megszerzett ingatlanokkal.

Látványterv. Fotó: Rézhegy Öko Villapark
Látványterv. Fotó: Rézhegy Öko Villapark

"Lakjon és üdüljön egyhelyen!" - hirdeti a Rézhegy Öko Villapark honlapja, ahonnan kiderül, hogy Mészáros Lőrinc gyerekei az egyenként 900-1000 négyzetméteres, domboldali telkeken összesen 57 darab különböző nagyságú, "magas minőségű, energiahatékony gépészeti rendszerrel megépülő családiházakat" építenek fel. A Fejér-B.Á.L. az építtető és az ingatlanok értékesítését is ők végzik a honlap szerint.

A területre sorházak mellett összesen nyolcféle családiház-típust álmodtak meg, melyek zömében "természetközeli" női neveket kaptak (Villa Boglárka, Villa Boróka, Villa Írisz, Villa Kamilla, Villa Viola stb.). Ezek a villák egyébként több mint 130 négyzetméteres ingatlanok terasszal, garázzsal, a sorházak sem épp kicsik. A kétszintes ingatlanok is több mint 130 négyzetméteres hasznos területűek.

A villapark honlapja szerint egyébként jellemzően saját tulajdonban álló cégek vesznek részt partnerként a projektben, vagyis:

  • az Euro Generál Kft.,
  • a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. (mint a tervek készítője),
  • a Fenstherm Future Zrt. nyílászárók gyártójaként,
  • és hasonló tevékenységgel az SZ-Plast Ablak Kft.

Rajtuk kívül partner lett:

  • a fa, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelemmel foglalkozó Bau-System 92 Kft.
  • és a dunaharaszti székhelyű Witzing Tüzépker Kft.

A Rézhegy Öko Villapark Kft. egyébként már tavaly életjeleket mutatott a pénzügyeket és a gazdálkodást illetően. 16,2 millió forintos árbevételt el tudtak könyvelni, ám a felmerült költségek ennél jóval nagyobb volument képviseltek, összesen közel 50 millió forintra rúgtak. Így végeredményben a cég kicsit több mint 38 milliós veszteséggel zárta 2021-et.