4p

Mostanra értelmet nyert a másfél évvel ezelőtt látszólag értéktelen alvócég megvétele.

Még tavaly tavasszal lapunk elsőként számolt be arról, hogy egy látszólag értéktelen, alvócéget vásárolt meg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. A Rézhegy Településfejlesztő Kft. alcsútdobozi önkormányzat többségi tulajdonrészét 7,8 millió forintért vásárolták meg - árulta el az mfor.hu-nak a polgármester, Tóth Erika. Emellett a kisebbségi tulajdon, a Quintas 99 Kft. része is a Talentisé lett.

Bár a Rézhegy Kft. évek óta nem termelt egy forint árbevételt sem, mégis értékes lehetett Mészáros Lőrincéknek. A cégbe ugyanis értékes ingatlanokat apportált az önkormányzat, a hivatalos dokumentumok és a fellelhető információk alapján Rézhegy ugyanis egy átalakulásra váró szőlőhegyi terület, ahol az önkormányzat 2002-ben lakópark építésébe kezdett, az alapozó munkákat el is végezték. Az ingatlan egyébként szomszédos a pár éve már Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Pannónia Golf és Country Clubbal.

Hogy az üzletrésszel az ingatlanokat is megvette a Talentis Group, azt már a Mészáros Csoport lapunknak adott tájékoztatása erősítette meg. Mint akkor írták: "A Társaság (...) üzletpolitikájához illeszkedve vásárolta meg a Réz-hegy Területfejlesztő Kft.-t, illetve a tulajdonában lévő alcsútdobozi területeket".

Akkor még az önkormányzatnak sem volt információja arról, milyen tervei vannak a vevőnek, vagyis Mészáros Lőrincéknek, de az a válaszukból kiderült, hogy az értékesítés során nem volt semmilyen feltételük az ingatlan hasznosítására vonatkozóan.

Látványterv. Fotó: Rézhegy Öko Villapark
Látványterv. Fotó: Rézhegy Öko Villapark

Mára viszont világossá váltak az elképzelések, melyek igazán nagyívűek és feltételezhetően jövedelmezőek is, ám nem Mészáros Lőrinc, hanem a gyerekei projektjévé avanzsált a történet.

A Rézhegy Településfejlesztő Kft. ugyanis 2022. október 6-án tulajdonost váltott: a Talentis Group Zrt. "átadta" a céget a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt.-nek. Ezzel párhuzamosan több kisebb változást is eszközöltek a cég adataiban.

Egyrészt a számos Mészáros-érdekeltségnek otthont adó herceghalmi székhelyről Felcsútra, a Fő utca 221. szám alá költöztették a céget. Itt székel a gyerekek több cége is, mint a Felcsút Ipari Park Kft., a Gerecse-Plusz Kft. és a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. Másrészt pedig megváltoztatták a cég nevét Rézhegy Öko Villapark Kft.-re, ami világossá teszi, mit terveznek a másfél éve megszerzett ingatlanokkal.

Látványterv. Fotó: Rézhegy Öko Villapark
Látványterv. Fotó: Rézhegy Öko Villapark

"Lakjon és üdüljön egyhelyen!" - hirdeti a Rézhegy Öko Villapark honlapja, ahonnan kiderül, hogy Mészáros Lőrinc gyerekei az egyenként 900-1000 négyzetméteres, domboldali telkeken összesen 57 darab különböző nagyságú, "magas minőségű, energiahatékony gépészeti rendszerrel megépülő családiházakat" építenek fel. A Fejér-B.Á.L. az építtető és az ingatlanok értékesítését is ők végzik a honlap szerint.

A területre sorházak mellett összesen nyolcféle családiház-típust álmodtak meg, melyek zömében "természetközeli" női neveket kaptak (Villa Boglárka, Villa Boróka, Villa Írisz, Villa Kamilla, Villa Viola stb.). Ezek a villák egyébként több mint 130 négyzetméteres ingatlanok terasszal, garázzsal, a sorházak sem épp kicsik. A kétszintes ingatlanok is több mint 130 négyzetméteres hasznos területűek.

A villapark honlapja szerint egyébként jellemzően saját tulajdonban álló cégek vesznek részt partnerként a projektben, vagyis:

  • az Euro Generál Kft.,
  • a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. (mint a tervek készítője),
  • a Fenstherm Future Zrt. nyílászárók gyártójaként,
  • és hasonló tevékenységgel az SZ-Plast Ablak Kft.

Rajtuk kívül partner lett:

  • a fa, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelemmel foglalkozó Bau-System 92 Kft.
  • és a dunaharaszti székhelyű Witzing Tüzépker Kft.

A Rézhegy Öko Villapark Kft. egyébként már tavaly életjeleket mutatott a pénzügyeket és a gazdálkodást illetően. 16,2 millió forintos árbevételt el tudtak könyvelni, ám a felmerült költségek ennél jóval nagyobb volument képviseltek, összesen közel 50 millió forintra rúgtak. Így végeredményben a cég kicsit több mint 38 milliós veszteséggel zárta 2021-et.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!