2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Razziát indított Terézváros az illegális airbnb szálláshelyek ellen. Nyolc tulajdonosból öt nem ment át az ellenőrzésen, vagyis nem fizetett adót a szállásadás után. 

A belvárosi utcák a legnépszerűbbek, ha valaki turistaként keres szállást Budapesten. A rövid távú lakáskiadás a fénykorát éli Budapesten, az elmúlt évhez képest 20 százalékkal nőtt a kínálat. Ne véletlen, hogy az ügyeskedők is megjelentek, akik könnyű pénzszerzési lehetőséget látnak ezen a piacon. Ellenük lép fel mások mellett a VI. kerület, amely Airbnb-kommandót indított az illegális lakáskiadók ellen. Nyolc lakást ellenőriztek, ebből öt adózás nélkül üzemelt - írja az atv.hu. A tulajdonosok ellen hatósági eljárás indult és bírságra számíthatnak. 

Noha Terézváros megalkotta a saját rendeletét, a kormányhivatal ezt elkaszálta. A lakáskiadókat több adó is terheli, ezek egy része az államot, másik része a helyi önkormányzatot illeti. Erzsébetvárosban is folyamatosak az ellenőrzések, a polgármester szerint viszont szűk a mozgásterük. Abban dönthetnek csupán, hogy egy évben mennyi napra adható ki egy lakás. 

,,A legnagyobb probléma az, hogy nincs egy átfogó, minden részletre kiterjedő szabályozás az airbnb-piacon. Ezt a kormánynak kellene megcsinálni, vagy hogyha a kormány nem meri ezt felvállalni, akkor át kellene adni teljes egészében az önkormányzatoknak, hogy az önkormányzatok szabályozzák azt, hogy az adott kerületben, az adott időszakban hogyan és milyen feltételek mellett lehet rövid távú lakáskiadást folytatni" 

–mondta Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere. A Magyar Apartmankiadók Egyesülete éve óta lobbizik az érintett önkormányzatoknál, hogy fokozzák az ellenőrzéseket. A kormánynál pedig azért, hogy a szálláshelyek azonosítóját kössék össze az állam adatbázissal. Január elsejétől viszont nagy változás jöhet, miután az online piactereket kötelező adatszolgáltatásra kötelezi az Unió. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!