3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Továbbra is kiemelkedő a fővárosi agglomeráció vándorlási többlete: az elmúlt húsz évben több településen is megduplázódott a lakosságszám, a megnövekedett kereslet pedig áremelkedéssel járt - állapították meg az Otthon Centrum elemzői.

A Pest vármegyében található települések hetven százalékában nőtt a népesség és még ennél is magasabb azon helységek aránya, ahol vándorlási többletet könyvelhettek el. A trend szembe megy az országos folyamatokkal, ugyanis a fővárosi agglomerációt leszámítva az utóbbi húsz évben a népesség átlagosan öt százalékkal csökkent az ország egyéb részein – kommentálta az Otthon Centrum legfrissebb felmérését Soóki-Tóth Gábor.

Tavasszal már lehet tervezgetni, nyáron pedig pályázni a felújításra
Tavasszal már lehet tervezgetni, nyáron pedig pályázni a felújításra
Fotó: Wikipedia

Az elemzési vezető elmondta, két évtized alatt több településen is megduplázódott lakosságszám, ilyen például Délegyháza, Telki, vagy Pócsmegyer, a vándorlási többlet pedig hatott az árakra. A használt házak átlagos négyzetméterára 502 ezer forint, ami 10,2 százalékkal magasabb a fél évvel korábbi árnál. Ugyanakkor megállapítható, hogy még járási szinten is komoly árkülönbségek jellemzik a piacot.

A használt családi házak terén a rekorder a Váci járás 798 ezer forintos négyzetméterárral, majd a Budakeszi járás következik 745 ezer forintos átlag értékkel, míg a vármegye 18 járása közül a Szentendrei járás a harmadik, 651 ezer forintos átlaggal. Ezután viszont szoros a középmezőny: a legtöbb, fővároshoz közeli járásban 600 ezer forint körüli átlagár az irányadó, míg a Dunakeszi és az Érdi járásokban 620 ezer, a Pilisvörösvári és Gödöllői járásban 600 ezer forint a fajlagos ár.

A déli és délkeleti járások valamivel olcsóbbak, 500 ezer forint körül alakul a használt családi házak négyzetméterára: a Gyáli járás 525 ezer, míg a Vecsési járás 484 ezer forinttal átlagolt. Minél messzebb van a térség Budapesttől, annál olcsóbb: a Ceglédi járásban 291 ezer, a Nagykőrösi járásban 255 ezer forint az átlagérték.

A nagyobb városokra fókuszálva ugyanez a trend látszik: a fővároshoz közelebbi, nagyobb települések használt családi házai esetében átlagosan 583 ezer forint a négyzetméterár, ami majdnem 100 ezer forinttal magasabb a Pest vármegye egészére jellemző átlagértéknél. A fajlagos átlagárak azonban az utóbbi fél évben nem emelkedtek a városokban, ami azzal magyarázható, hogy sokan nem a nagyobb városokat, hanem az egy léptékkel kisebb településeket, azon belül is az olcsóbb árfekvésű községeket, kisebb városokat választották – árnyalta a képet a szakember.

Az agglomerációs városok fajlagos árát tekintve Budakeszi a listavezető 920 ezer forintos, átlagos négyzetméterárral, majd Vác (900 ezer forint), Dunakeszi, valamint Szentendre a sorrend (730 ezer forint). Az agglomeráció délkeleti részén elterülő városok olcsóbbak, a négyzetméterenkénti irányadó ár félmillió forint körül alakul.

A lakástípusok közül egyértelműen a családi ház az agglomeráció sztárja, ebből van a legnagyobb kínálat. Társasházi lakások iránt csak néhány városban van számottevő érdeklődés. Az Otthon Centrum értékesítési tapasztalatai alapján a négyzetméterenkénti átlag 776 ezer forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!