4p

Lendületet adhatnak a lakás- és lakáshitelpiacnak azok, akik még idén szeretnék kihasználni az úgynevezett nagyvárosi CSOK állami támogatást, amely 2024-től a jelenlegi formájában már biztosan nem lesz elérhető. Van néhány banánhéj azonban, amin a sürgető határidő miatt könnyen el lehet csúszni, ezekkel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtötte össze most a money.hu.  

A nagyvárosokban élő, gyermeket nevelő családok már csak közel három hónapig vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK-ot) a mostani formájában. Az állami támogatási rendszer átalakításának eddig elhangzott részletei miatt azon családoknak, amelyekben már megszülettek a gyermekek, mielőbb lépniük kell a december végén lejáró határidő miatt, ha biztosra szeretnének menni. A jó hír, hogy a határidő a beadásra, banki befogadásra vonatkozik. 

A határidő betartásában segít a felkészültség

Mivel a támogatás és az ingatlan megvásárlásához adott esetben szükséges kedvezményes, illetve piaci hitel ügyintézése időbe telik, nem árt elkezdeni a folyamatot azoknak, akik igénybe akarják venni a nagyvárosi CSOK-ot. A kérelmeket ugyan 2023. december 29-ig lehet beadni a bankfiókokba, ám ettől eltérhetnek egyes bankok, és előfordulhat, hogy a választott pénzintézetnél valamivel korábban kell benyújtani az igénylést. Az év végén beadott kérelmek esetén a hitel folyósítása átcsúszhat a jövő évre – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Már három hónap sem maradt a cselekvésre. Fotó: Mfor/Mester Nándor
Már három hónap sem maradt a cselekvésre. Fotó: Mfor/Mester Nándor

A CSOK feltételei szigorúak, és sokszor nem könnyű eligazodni bennük, a jogosultsághoz szükséges dokumentumoknak, igazolásoknak pedig az igényléshez hibátlannak kell lenniük. Ha mégis hiánypótlásra van szükség az ügyintézésben, akkor viszont könnyen kifuthatunk a rendelkezésre álló időből. Ezért érdemes szakértővel egyeztetni még az igénylés előtt, nehogy egy apró, egyébként orvosolható hiba miatt idő hiányában bukjuk a támogatást.  

Az ingatlannal is menjünk biztosra

money.hu szakértői azt is javasolják, hogy a CSOK iránt érdeklődők kérjenek előzetes értékbecslést a kiszemelt ingatlanra. Tapasztalatok alapján gyakran előfordul ugyanis, hogy a lakóingatlan, amit a CSOK igénybevételével szeretnénk megvásárolni, nem felel meg a támogatás kritériumainak.

Ha azonban élünk az előzetes értékbecslés adta lehetőséggel, akkor nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy az ingatlan miatt bukjuk el a támogatást. Érdemes tudni, hogy az értékbecslést a bank rendeli meg, és jellemzően egy-két héten belül születik meg ennek eredménye.

Kamatcsökkentés helyett egyedi kamatkedvezmények

Amennyiben piaci lakáshitelre is szükség van a finanszírozáshoz, semmiképp ne riadjunk meg a banki hirdetményekben szereplő, esetenként magas hitelkamatoktól. A pénzintézetek ugyanis egyre gyakrabban engednek a piaci lakáshiteleik kamatából. Ha CSOK támogatást és kedvezményes lakáshitelt is igénybe veszünk, akkor pedig további egyedi kamatkedvezményre is számíthatunk. A piaci lakáshiteleknél ráadásul a hitelkiváltás, vagyis a hitelünk olcsóbbra cserélése is lehetőséget nyújthat a jövőben, ha a kamatok mérséklődésével csökkentenénk a pénzügyi terheket.  

money.hu szakemberei összességében azt tanácsolják tehát, hogy aki az idei feltételekkel szeretne élni a városi CSOK adta lehetőséggel, mielőbb tegyen lépéseket az állami támogatás megszerzésére. Válassza ki a megfelelő lakóingatlant, előzetes értékbecslés segítségével tisztázza, hogy az megfelel-e a CSOK feltételeinek, és tegye meg a támogatás igényléséhez, valamint a hitelfelvételhez szükséges lépéseket. Az adásvételi szerződésben ugyanis már pontosan meg kell határozni a vételár kifizetésének ütemtervét és határidejét, és ha ez CSOK támogatás, kamattámogatott hitel, illetve piaci lakáshitel segítségével történik, akkor a folyósító bankot is. A teljes folyamat heteket, hónapokat vehet igénybe, hogy mennyit, az nem csupán az igénylőn múlik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!